Grote drinkers onthouden minder

nieuws Regelmatig en veel drinken verkleint het hersencentrum, dat een belangrijke rol speelt bij het leren en onthouden van nieuwe dingen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers aan het licht gebracht. Het nieuws staat in de novemberuitgave van het vaktijdschrift Alcoholism: Clinical & Expermimental Resarch.

De ploeg van Thomas Beresford van de universiteit van Colorado toonde aan de hand van atoomonderzoek aan dat alcoholmisbruik op termijn het volume van de hippocampus in de hersenen reduceert. Daardoor is er in de hersenen minder weefsel voorhanden om nieuwe weetjes en indrukken door te sturen naar het langetermijngeheugen, aldus de wetenschappers.

De hippocampus lijdt bovendien ook onder chronische stress en de ziekte van alzheimer. Om alle twijfels te vermijden, hebben de vorsers van de universiteit van Colorado en de John-Hopkinsuniversiteit in Baltimore enkel alcoholisten uitgenodigd voor de studie, die in het verleden geen traumatische ervaringen beleefden.

,,De hippocampus van de hersenen van een alcoholist vielen doorgaans kleiner uit dan die van de controlepersonen", aldus Beresford. Nu willen de vorsers onderzoeken of de hippocampus opnieuw groeit als men stopt met drinken.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram