Over alcoholgebruik: Drink wijzer

boek-drinkwijzer.jpg

boeken-interviews ‘Een praktische gids voor verantwoord alcoholgebruik’, zo luidt de ondertitel van het boekje ‘Drink Wijzer’. Auteurs Dr. Luc Isebaert en Jean-Pierre Dumoulin kwamen tot de vaststelling dat er vele handboeken over alcoholisme bestaan, maar vonden geen enkele praktische gids die zich concreet richt tot de mens zelf: hij of zij die meer drinkt dan gezond is en iedereen uit zijn of haar omgeving.
Ze zien hun boek dan ook als een praktische handleiding, een zelfhulpgids doorspekt met voorbeelden en vragen uit het leven gegrepen. Het boek wil de lezer helpen om zelf keuzes te maken over zijn of haar drankgebruik. Aan de hand van vragenlijsten, kwisvragen, oplossingen en adviezen wordt gezocht naar wat nu eigenlijk ‘problematisch’ alcoholgebruik is - want dat is niet altijd zo simpel vast te stellen – en wordt gesuggereerd wat je kan doen om drankmisbruik weer onder controle te krijgen. Het is een helder, vaak ook grappig gidsje dat nooit betuttelend wordt. Vraag is of het de persoon voor wie het bedoeld is, wel zal bereiken. Want, en dat stellen de auteurs zelf ook, iemand die teveel drinkt, wil dat probleem vaak niet onder ogen zien. ‘Soms iets teveel drinken? Ja, maar ik een alcoholist? Zeker niet!’
Daarom lijkt dit boekje vooral nuttig voor hen die in hun dagelijks leven of werk met mensen met een drankprobleem geconfronteerd worden. Het kan hen zeker helpen situaties te herkennen en tijdig oplossingen aan te reiken.

Drink Wijzer, ‘Een praktische gids voor verantwoord alcoholgebruik’, Dr. Luc Isebaert en Jean-Pierre Dumoulin, Van Halewyck, 1999, ISBN 90 5617 250 6

Lees ook: Alcoholisme bij vrouwen


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram