Hoe ontkurk je een fles champagne als een echte pro?

Laatst bijgewerkt: december 2020
123-champagne-12-17.jpg

nieuws

Bij de overgang van oud naar nieuw zal er straks wereldwijd weer menig flesje champagne gekraakt worden. We gaan het nieuwe jaar graag knallend tegemoet en champagne is nu eenmaal de feestdrank bij uitstek.

Hoe ontkurk je een fles mousserende drank zonder ongelukken of verspilling?

 1. Laat de champagne tot rust komen en zet ze koel
  Is de fles geschud door het transport, geef ze dan voldoende tijd om te bekomen voor je ze opent. Je zet ze sowieso het best twee uur voor het uitschenken al rechtop.
  Laat de champagne voldoende koelen in de frigo voor je ze serveert. Een schenktemperatuur van circa 8 °C wordt aanbevolen, maar de meeste mensen drinken champagne liever frisser. 
 2. Zet de glazen klaar voor je de fles erbij haalt
  Open de fles in de buurt van de glazen zodat je onmiddellijk na het ontkurken kunt inschenken.
 3. Verwijder de folie
  Zet de fles recht en trek de folie vlak onder de flessenrand los in horizontale richting. Verwijder ook de folie die bovenaan over de kurk zit, maar laat hem onderaan vastzitten.
 4. Verwijder de muselet heel voorzichtig
  Zodra die folie verwijderd is zie je de muselet. Dat is een soort kapje of hoedje (waarop het merk staat vermeld) dat bovenop de kurk rust en dat gehuld is in een vlechtwerk van ijzerdraadjes. De uiteinden van die ijzerdraadjes trek je horizontaal en draai je open (tegen wijzerzin in) terwijl je de duim van je andere hand op de kurk met muselet gedrukt houdt. Nu kan je het ijzerwerk voorzichtig opentrekken en het samen met het kapje verwijderen.
 5. Hou je duim stevig op de kurk
  Leg daarna onmiddellijk weer je linkerduim (rechterduim voor linkshandigen) op de kurk en breng de fles onder een hoek van 45 graden. Check of er zich geen mensen of kostbare voorwerpen bevinden in de richting die de kurk moet uitgaan.
 6. Houd de fles onder een hoek van 45 graden en draai ze voorzichtig open
  Draai met je rechterhand (linkerhand voor linkshandigen) de fles zachtjes rond terwijl je met je linkerhand het kurk langs de zijkanten vasthoudt.
 7. Vang de kurk op met je andere hand
  Zodra je de kurk voelt loskomen, vang je hem op met de linkerhand. Een plopgeluid is leuk, maar eigenlijk niet volgens de regels van de kunst. Een sissende ontkurking is de kroon op het werk.
 8. Houd de fles koel
  Om het plaatje volledig af te maken: schenk de glazen ongeveer voor driekwart vol en houd daarbij zowel het glas als de fles in een hoek van 45 graden. Hou de fles koel in een champagne-emmer.


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram