Tienermeisjes die de pil gebruiken roken meer

nieuws Tienermeisjes die de pil gebruiken roken gemiddeld meer dan hun leeftijdsgenoten die de pil niet gebruiken. Dat blijkt uit een studie van de Interuniversitaire Vereniging voor de Preventie van Hart- en Vaatziekten in Brussel.
Volgens de studie roken 40% van de meisjes tussen 12 en 17 jaar die de pil nemen, tegenover slechts 25% van de meisjes die de pil niet nemen. Volgens een van de onderzoeksters, Dr. Dominique Paulus, moeten artsen hiermee rekening houden wanneer ze de pil voorschrijven aan jonge meisjes omdat studies hebben uitgewezen dat de combinatie van de pil met tabak het risico op een beroerte bij oudere vrouwen verhoogt.
Meisjes die de pil nemen hebben blijken ook een veel hoger cholesterolgehalte te hebben dan niet-pil gebruiksters. Onderzoek heeft weliswaar uitgewezen dat de nieuwe generatie pillen bij oudere vrouwen een gunstige invloed heeft op het cholesterolgehalte, maar de onderzoekers zeggen dat gegevens voor jongere meisjes ontbreken.
Uit het onderzoek, waarbij 1.500 meisjes uit het secundair onderwijs werden onderzocht, komt tot het besluit dat 34% van de meisjes van 17 jaar de pil nemen, bij de meisjes van 14 jaar gaat het om 2%.
Bron: Contraception 2000;113-116.


Laatst bijgewerkt: februari 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram