Ook jonge rokende mannen snel minder fit

nieuws Bij mannen die tien of meer sigaretten per dag roken, neemt de fitheid ieder jaar af met 0,5 procent vergeleken met niet-rokers. Dit verlies aan fitheid begint reeds op jonge leeftijd.
Dat blijkt een onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het Amsterdams Groei- en Gezondheidsonderzoek van het VU Medisch Centrum. Dit onderzoek is over een periode van 23 jaar gehouden onder zeshonderd mannen en vrouwen tussen hun 13de en 36de jaar.
Als mannen voor hun 36e jaar stoppen met roken, verdwijnen de negatieve effecten op de fitheid weer. Mannen van 36 jaar die al langer dan vier jaar geen sigaret hebben aangeraakt, bleken net zo fit als mannen die nog nooit hebben gerookt. Stoppen met roken gaat wel tijdelijk gepaard met andere kwalen, zoals een toename in gewicht en een hogere bloeddruk. Bij vrouwen zijn de effecten van het roken op de fitheid veel minder sterk, zo blijkt uit het onderzoek.

Lees ook: Stoppen met roken: een uitdaging


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram