Krijgen meisjes die dagelijks frisdrank drinken hun maandstonden vroeger?

123-frisdrank-cola-fanta-170-02.jpg

nieuws Het dagelijks drinken van frisdrank kan eraan bijdragen dat meisjes eerder menstrueren. Dit is onwenselijk, omdat menstrueren op jonge leeftijd mogelijk verband houdt met een hogere kans op borstkanker op latere leeftijd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Harvard Medical School in Boston in het tijdschrift Human Reproduction.

Het onderzoek volgde de drink- en eetgewoonten van meer dan 5500 Amerikaanse meisjes tussen 9 en 14 jaar oud van 1996 tot 2001. De meisjes jaarlijkst een vragenlijst in. Daarin werd ook gekeken naar hun frisdrankgewoonten. De kinderen die meer dan anderhalf glas gesuikerde frisdrank per dag dronken, kregen hun eerste menstruatie gemiddeld 2,7 maanden eerder dan de meisjes die maximaal twee glazen frisdrank per week gebruikten (van gemiddeld 13,1 jaar voor meisjes die het minste frisdrank drinken naar gemiddeld 12,8 jaar voor diegenen die veel drinken). Men vond geen dergelijk effect voor light frisdrank, noch voor fruitsap.

In eerder onderzoek is een verband gevonden tussen het tijdstip van de eerste menstruatie en een verhoogde kans op borstkanker op latere leeftijd. Meisjes die een jaar eerder ongesteld worden dan de gemiddelde leeftijd hebben vijf procent meer kans op borstkanker in hun latere leven. Het eventuele gezondheidseffect van 3 maanden vervroegde menstruaties is dan ook relatief beperkt.

Of het hier gaat om een oorzaak-gevolg relatie kon bovendien niet worden aangetoond. De onderzoekers speculeren dat een hoger gehalte aan insuline (door de suiker in frisdrank) kan leiden tot meer geslachtshormonen, waardoor de menstruatie eerder op gang komt. Maar het zou ook kunnen dat andere factoren meespelen en dat de meisjes die eerder menstruaties krijgen net om die reden meer gesuikerde dranken drinken.


Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram