Dikke hakken slecht voor de knieën

nieuws Modieuse schoenen met brede dikke hakken zouden wel eens slechter kunnen zijn dan hoge hakken. Volgens een studie in The Lancet lopen vrouwen die dergelijke schoenen dragen namelijk een hoger risico op artrose aan de knie dan vrouwen die gewoonlijk smalle hoge hakken dragen. Die laatste zijn evenmin aan te raden, maar brede hakken zijn nog slechter voor de knie. Bovendien bestaat het risico dat dergelijke schoenen gemakkelijker en comfortabeler zitten dan de gewone hoge hakken, waardoor men ze langer aanhoudt en het risico op schade nog toeneemt.
Best is helemaal geen hoge hakken te dragen. Hoge hakken dwingen de voet namelijk in een onnatuurlijke positie waardoor de knie zich in allerlei bochten moet wringen waardoor het kraakbeen op termijn wordt afgesleten. Artrose aan de knie komt bijna twee keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen, alhoewel de druk op de knie even groot is bij mannen en vrouwen die blootvoets lopen. Eén van de verklaringen zou het dragen van hoge hakken zijn, volgens de onderzoekers. Hoge hakken vergroten de druk op de knie met gemiddeld 30%.

Bron: The Lancet 2001, 1097-1098.
Laatst bijgewerkt: september 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram