Het is inmiddels duidelijk dat een evenwichtige darmflora een positief effect heeft op onze spijsvertering, immuniteit, stemming, ontstekingsniveaus en zelfs ons gewicht. Toch kan onze moderne levensstijl dit waardevolle ecosysteem verstoren. Hoe kun je de gezondheid van je microbioom op een natuurlijke manier verbeteren?
Heb je last van terugkerende migraineaanvallen die je dagelijks functioneren beïnvloeden? Voor mensen met chronische migraine kan een behandeling met Botox verrassend doeltreffend zijn. Hoe werkt het? Wie komt in aanmerking en wordt de behandeling in België terugbetaald?
Mensen met fibromyalgie beschrijven een breed scala aan pijnlijke sensaties die vaak moeilijk onder woorden te brengen zijn. Hoe kan pijn zich uiten bij mensen met fibromyalgie?
Schurft of scabiës is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptus scabei, een klein (spinachtig) insect dat gangetjes graaft in de huid en jeuk kan veroorzaken over het hele lichaam. Hoe kan je de aandoening nog herkennen? En vooral; hoe moet je schurft behandelen?
In sommige landen worden kinderen systematisch gevaccineerd tegen windpokken. In België wordt het vaccin echter niet algemeen aanbevolen, maar kan het wel op eigen kosten. Waarom is dat anders in ons land? Wat zijn de voor- en nadelen van het vaccin tegen waterpokken?
Schizofrenie wordt gekenmerkt door hallucinaties (visueel, auditief, olfactorisch), wanen, chaotisch spreken en/of gedrag en een verminderd emotioneel bereik. Een vroege behandeling kan vaak helpen om symptomen onder controle te krijgen en ernstige complicaties te voorkomen.
Er zijn verschillende vaccinaties beschikbaar die bescherming bieden tegen ziekteverwekkers die longontsteking kunnen veroorzaken, zoals pneumokokken, seizoensgebonden griep en Haemophilus influenzae type b (Hib). Wie laat zich best vaccineren?
Bijna alle kinderen krijgen wel eens rode vlekjes of blaasjes, maar de behandeling verschilt naargelang de oorzaak. Hoe weet je om welke kinderziekte het gaat?
We denken meestal geen twee keer na voor we het toilet doorspoelen, maar je urine vertelt veel over hoe het met je gezondheid is gesteld. Niet alleen de kleur van de urine is belangrijk, maar ook de geur en hoe vaak je plast.
ADVERTORIAL
Ervaar jij buikpijn, hevige bloedingen of terugkerende pijn tijdens je menstruatie? Zijn deze klachten het gevolg van baarmoederfibromen, of ken je de oorzaak niet?
Vul deze korte vragenlijst in, en help ons andere vrouwen te helpen. Wie weet maak je kans op een mooie prijs.
Een koortsblaasje of koortslip is een huidaandoening, veroorzaakt door het herpesvirus, die meestal voorkomt op of rond de lippen. Eén Belg op vijf heeft regelmatig last van koortsblaasjes. Deze blaasjes zijn niet alleen esthetisch hinderlijk, maar ook pijnlijk en besmettelijk.
In België leven naar schatting 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, en dit aantal dreigt tegen 2040 te verdubbelen tot 100.000. Experts spreken zelfs van een wereldwijde ‘parkinsonpandemie’. De ziekte treft overigens niet enkel ouderen. 5 tot 10% van de patiënten is jonger dan 50 jaar.
Neurowetenschapper Josanne van Dongen doet onderdoet naar hoe hersenstimulatie ons kan helpen om emoties beter te reguleren. Concreet probeert ze door middel van hersenstimulatie misdadigers op het rechte pad te brengen. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat zie je in dit filmpje.
Bij 10 tot 25 procent van de mensen met zona houden pijn en/of jeuk langdurig aan. Als deze pijn na drie maanden nog aanwezig is, spreekt men van postherpetische neuralgie (PHN).
Hantavirus is een infectie veroorzaakt door het hantavirus. In België wordt het voornamelijk overgedragen via de woelmuis en de symptomen zijn vergelijkbaar met die van griep. In sommige gevallen kan de ziekte hemorragische symptomen en nierschade veroorzaken (hemorragische koorts met renaal syndroom).
Gordelroos kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een chronische zenuwpijn die maanden tot jaren kan aanhouden. Vaccinatie vermindert het risico op zowel gordelroos als de langdurige pijnklachten die ermee gepaard kunnen gaan, en zou zelfs het risico op dementie verkleinen.
Voel je je vaak moe, futloos of duizelig? Misschien heeft je lichaam een ijzertekort. Dit essentiële mineraal is onmisbaar voor je energie en weerstand. Maar hoe herken je een tekort, wie loopt het meeste risico en wat kan je eraan doen?
Veel schimmels en gisten kunnen infecties van de huid, het haar en de nagels veroorzaken. Deze staan bekend als schimmelinfecties of huidmycosen. Ze verschijnen op het huidoppervlak, meestal op warme of vochtige plekken van het lichaam. Wat zijn de verschillende soorten huidschimmels? Hoe herken je ze?
Blaastraining is gericht op het verbeteren van de controle over de blaasfunctie, vooral bij personen die last hebben van een overactieve blaas of urine-incontinentie. Het doel is om de intervallen tussen plasbeurten te verlengen en de frequentie van urineren te verminderen.
Katatonie is een neurologisch syndroom dat zich uit in motorische en gedragsmatige symptomen. Het is cruciaal om katatonie snel te herkennen en te behandelen om ernstige complicaties, zoals ademhalingsproblemen of spierbeschadiging, te voorkomen. In extreme gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.
Adenovirussen zijn een groep DNA-virussen die het weefsel van de ogen, luchtwegen, longen, darmen, urinewegen en zenuwstelsel infecteren. Infecties komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar iedereen kan ze krijgen.
Het gevoel van een brok in je keel komt vaak voor. Het voelt alsof er iets vastzit. Je schraapt je keel, hoest, slijmt, drinkt wat water, maar er verandert niets. Je KNO-arts zal dit gevoel “keelglobus” noemen. Wat is het precies, hoe krijg je die brok in de keel weg, en kan het gevaarlijk zijn?
Bij kinderen en volwassenen zijn de symptomen van RSV die van een verkoudheid. Bij baby's is er een risico op progressie naar bronchiolitis, met ziekenhuisopname in 2% van de gevallen. Tegenwoordig zijn er zeer effectieve preventieve behandelingen om baby's te beschermen tijdens de risicoperiode.
ADVERTORIAL
Gezinsvakanties zijn vaak een kans om onvergetelijke herinneringen te creëren, maar ze kunnen soms verstoord worden door onvoorziene omstandigheden... Reizigersdiarree is de meest voorkomende ziekte, vooral als je reist naar regio's waar de voedselhygiëne anders kan zijn dan je gewend bent.
Epilepsie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen als gevolg van abnormale elektrische activiteit in de hersenen. Deze aanvallen kunnen variëren van korte momenten van afwezigheid tot ernstige convulsies.
Hoewel koorts meestal een teken is dat het lichaam zich verzet tegen een infectie, kan het in sommige gevallen wijzen op een ernstiger probleem. Vanaf welke temperatuur is koorts gevaarlijk bij een baby, en wanneer ga je best naar een dokter of een ziekenhuis?
Het aantal nieuwe kankergevallen stijgt elk jaar. Hoe zou de situatie in België tussen nu en 2050 kunnen evolueren, zowel wat de frequentie als wat het sterftecijfer betreft?
Gember staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel tegen misselijkheid en maagklachten. Maar werkt het echt?
Het cauda-equinasyndroom is een ernstige aandoening die kan leiden tot lage rugpijn, gevoelloosheid in het bekkengebied en verlammingsverschijnselen. Zonder snelle chirurgische ingreep kunnen symptomen onomkeerbaar worden, zoals incontinentie en spierzwakte. Een medisch noodgeval dus.
Paradoxaal genoeg kun je het koud hebben, rillen, beven of klappertanden als je lichaamstemperatuur stijgt. Moet je je bedekken als je koorts hebt? Of net niet, om de temperatuur zo te laten zakken?