overgewicht

Zwangerschap en zwaarlijvigheid

Zwangerschap en zwaarlijvigheid
dossier 30/05/2022

Het is bewezen dat overgewicht en obesitas een van de belangrijkste gezondheidsrisico's voor de Westerse bevolking vormen.Een zwangerschap bij een obese vrouw behoort tot de hoogrisico-zwangerschappen en ook de bevalling houdt risico's in.

lees meer »

Enzym voorkomt gluten-intolerantie

nieuws 30/09/2002

Wetenschappers hebben in granen een eiwitfragment gevonden dat bij veel mensen overgevoeligheid aan gluten veroorzaakt. Ze vonden ook een enzym dat de symptomen kan voorkomen.

lees meer »

Melk voorkomt hartziekten en diabetes

nieuws 11/03/2003

Mensen met overgewicht kunnen het risico op hartziekten en diabetes type 2 verminderen door regelmatig melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas te gebruiken. Magere of volle melk maakt geen verschil.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?
dossier 30/04/2020

Een zure oprisping of zuurbrand is op zich niet erg. Het wordt pas hinderlijk wanneer men frequent last heeft van dit terugvloeiend maagzuur. In dat geval spreekt men van gastro-esofagaal reflux (GERD).

lees meer »

Zit anorexia in de genen?

nieuws 16/10/2001

Anorexia (magerzucht) is misschien geen puur psychologische kwaal maar zou een genetische basis kunnen hebben, zo zeggen Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Anorexia komt vooral voor bij jonge meisjes. Ongeveer 2 op 10 anorexia-patiënten bekopen hun weigering om te eten met de dood, ongeveer 3 op 10 blijven de rest van hun leven kampen met de ziekte.

lees meer »

Astrologie en anorexie

nieuws 19/09/2001

Schotse onderzoekers schrijven dat de geboortemaand van een vrouw iets zou te maken hebben met het risico op anorexie. Hun studie verscheen in het septembernummer van het International Journal of Eating Disorders.

lees meer »

Sporten helpt vermageren

dossier 27/04/2021

Overgewicht ontstaat wanneer we méér energie innemen dan we verbruiken. Wie wil vermageren, moet dus zorgen dat hij méér energie verbruikt dan wordt aangevoerd. Dat kan op twee manieren: door minder te eten, en door méér te bewegen.

lees meer »

Waarom michelinbandjes rond de buik gevaarlijk zijn

nieuws 5/12/2019

Het is al langer bekend dat vetophoping rond de buik (het mannelijke type van vet) meer gezondheidsrisico's inhoudt dan (het vrouwelijke type van) vetophoping rond de heupen en de billen. Over de preciese oorzaken tast men evenwel in het duister.

lees meer »

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie)
dossier 14/08/2020

Vaak bevat de galblaas stenen of raakt ze geïnfecteerd, hetgeen het functioneren belemmert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

lees meer »

Pancreatitis: ontsteking van de pancreas of alvleesklier

Pancreatitis: ontsteking van de pancreas of alvleesklier
dossier 10/05/2022

In de pancreas kunnen zich ontstekingsreacties voordoen. Als dat snel en plotseling gebeurt is er sprake van een 'acute' pancreatitis. Maar de ontsteking kan ook milder zijn en zich bij herhaling voordoen. In dat geval spreken we van een 'chronische' pancreatitis.

lees meer »

Voeding na gastroplastie

dossier 14/03/2022

Gastroplastie is een operatie waarbij een deel van de maag werd verwijderd. Bij gastroplastie is de ingenomen voedselhoeveelheid sterkt beperkt. Hierdoor is het mogelijk dat er voedseltekorten ontstaan.

lees meer »

Zout en hoge bloeddruk

dossier 5/05/2021

Zout wordt vaak in verband gebracht met het ontstaan van hoge bloeddruk of hypertensie. Het verband tussen zoutgebruik en hypertensie blijkt evenwel minder evident dan algemeen gedacht...

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Frisdrank bevat al snel

  • 3 klontjes suiker.
  • 5 klontjes suiker.
  • 7 klontjes suiker.