Zwaarlijvigheid voornaamste risicofactor diabetes type 2

Laatst bijgewerkt: mei 2004

nieuws Zwaarlijvigheid (BMI boven 25) is de voornaamste risicofactor voor diabetes type 2, de zg. ouderdomsdiabetes. Wie zijn gewicht onder controle houdt, regelmatig beweegt (30 minuten per dag), een aangepast dieet volgt (vetarm en vezelrijk), niet rookt en maximaal één glas alcohol per dag drinkt, kan zijn risicio op deze vorm van diabetes met bijna 90% verminderen. Zwaarlijvigheid alleen zou minstens 60% van de diabetesgevallen kunnen verklaren. Vrouwen met een BMI tussen 25 en 30 hebben een drie keer verhoogd risico op diabetes. Omgekeerd bleken vrouwen die 7 uur per week sport deden de helft minder diabetes te hebben dan vrouwen die minder dan een half uur per week actief waren.
Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten waarbij 90.000 vrouwen gedurende meer dan 10 jaar werden gevolgd. In die periode kregen 3.200 van de vrouwen diabetes.
Volgens de onderzoekers kunnen kleine wijzigingen in de leefgewoonten en zelfs een gering gewichtsverlies al een belangrijk effect hebben.

Bron: The New England Journal of Medicine, 13 september 2001.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram