Over eetstoornissen: Boulimie en eetbuien

boek-boulimie.jpg

boeken-interviews In de recente traditie van zelfhulpgidsen verschenen ook bij Lannoo dit jaar een aantal praktische boeken voor de patiënt. Een goede zaak is dat er bij deze uitgaven steeds beroep wordt gedaan op auteurs die schrijven vanuit een jarenlange praktijkervaring, zodat de lezer daadwerkelijk concrete en duidelijke informatie voorgeschoteld krijgt.
Recent verscheen ‘Boulimie en eetbuien overwinnen’ , een gids voor patiënt, gezin en hulpverlener’ van Dr. Johan Vanderlinden (voor andere zelfhulpgidsen, zie boekenrubriek). Vanderlinden – psycholoog-psychotherapeut en internationaal erkend expert op het vlak van eetstoornissen - schreef eerder ‘Anorexia nervosa overwinnen’, en aangemoedigd door de vele positieve reacties en de vraag van talrijke lezers, besloot hij ook het groeiend probleem van boulimia nervosa en de eetbuistoornis nader toe te lichten.
Het basiskenmerk van boulimie is het verlies van controle over het eetgedrag, waardoor het leven een nachtmerrie wordt, beheerst door oncontroleerbare eetbuien. Boulimie-patiënten braken in regel na een eetbui het voedsel uit en/ of nemen laxeermiddelen, uit angst voor een gewichtstoename. Patiënten met een eetbuistoornis vertonen dit ‘compensatiegedrag’ meestal niet, waardoor zij vaak te kampen krijgen met overgewicht. Boulimie is, net als anorexia, een eetstoornis die in de westerse wereld steeds vaker voorkomt, meestal bij jonge vrouwen. Boulimie wordt vaak beschouwd als een gebrek aan discipline, maar Vanderlinden hamert erop dat dit zeker niet het geval is. Het gaat wel degelijk om een ernstige stoornis, die naast psychologische ook lichamelijke, vaak levensbedreigende, klachten kan veroorzaken.
Een grote hinderpaal in de behandeling is dat het merendeel van de patiënten hun ziekte niet (willen) onderkennen, dat ze hun gedrag wegstoppen en dat ook hun omgeving vaak pas zeer laat hun probleem herkent.
Vanderlinden richt zich in de eerste plaats tot de ‘slachtoffers’ van deze eetbuien. Hij omschrijft zijn boeken als een ‘soort zelfhulp en werkboek in de aanpak van je eetbuien’. Hij gaat eerst dieper in op de gevolgen van het eetgedrag en spoort aan tot een analyse van de mogelijke motivatie om die eetbuien stop te zetten. Daarna beschrijft hij heel gedetailleerd aan de hand van voorbeelden, vragenlijsten en oefeningen de verschillende stappen op weg naar genezing. Er worden ook suggesties gedaan voor gezin, school en professionele hulpverlening. De auteur waarschuwt zijn lezers de suggesties en opdrachten niet te gebruiken als een soort ‘recept uit een kookboek’. Zelfhulp betekent niet dat boulimie alleen kan opgelost worden. In dit geval heeft men steeds de hulp van de omgeving nodig.
‘Boulimie en eetbuien overwinnen’ herneemt vanzelfsprekend een aantal thema’s uit ‘Anorexia nervosa overwinnen’, die echter worden aangepast aan de specifieke situatie van de boulimie-patiënt.

- ‘Boulimie en eetbuien overwinnen’ , een gids voor patiënt, gezin en hulpverlener’, Dr. Johan Vanderlinden, Lanoo, 2001, ISBN 90 209 4324 3
- Anorexia nervosa overwinnen’ van Dr. Johan Vanderlinden kwam eerder ook uit bij Lannoo.

Lees ook: Magerzucht (ondergewicht)


Laatst bijgewerkt: april 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram