angst

Arachnofobie: Waarom zijn mensen bang van spinnen?

nieuws 20/11/2021

Zeven Belgen op tien zeggen dat ze schrik hebben voor spinnen. En een op de vijf Belgen en Nederlanders vindt spinnen in huis onhygiënisch. Dat bleek uit een internationale enquête van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL over angst voor spinnen.

lees meer »

Hoe help je iemand met een paniekaanval?

Hoe help je iemand met een paniekaanval?
dossier 25/07/2024

Wanneer iemand een paniekaanval heeft, is dat ook voor hun naasten of voor toevallige omstaanders een beangstigende ervaring. Er zijn een aantal belangrijke do’s-en-don’ts die je best in acht neemt om de aanval samen onder controle te krijgen.

lees meer »

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?
dossier 29/10/2021

Bij dierentherapie of Animal Assisted Therapy (AAT) vervullen dieren een therapeutische rol. Ze worden ingeschakeld om mensen met fysieke, psychische en psychosociale problemen te helpen hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren.

lees meer »

Hoe raak je af van angstdromen?

Hoe raak je af van angstdromen?
dossier 12/10/2021

Nare dromen reflecteren de stressvolle gedachten die we hebben gedurende de dag. Met een goede slaaphygiëne en enkele doelgerichte technieken kan je ervoor zorgen dat zulke kwade dromen je niet wakker houden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoe overwin je spreekangst?

Hoe overwin je spreekangst?
dossier 17/09/2021

Een uiteenzetting geven voor een (grote) groep of een verwelkomingswoordje houden op een feest … veel mensen krijgen koude rillingen wanneer ze eraan denken. Maar spreekangst kan je gemakkelijk overwinnen!

lees meer »

Hoe overwin je jouw angst voor naalden?

video 5/07/2021

Ben jij bang voor naalden? Dan ben je zeker niet de enige. Neurowetenschapper Elisabeth Huis in 't Veld (Tilburg University) ontrafelt dit fenomeen met behulp van een nep-bloeddonatie, in een online college van Universiteit van Nederland.

lees meer »

Boulimie: symptomen, gevolgen en behandeling

Boulimie: symptomen, gevolgen en behandeling
dossier 7/07/2021

Personen met de eetstoornis boulimia nervosa hebben herhaalde episodes van eetbuien waarbij ze alle controle verliezen over hun eetgedrag. Nadien proberen ze het ingenomen voedsel kwijt te geraken door geforceerd te braken en/of laxeermiddelen en plaspillen te nemen.

lees meer »

Yoga als therapie bij psychische stoornissen

nieuws 11/01/2021

Nadat yoga in eerdere onderzoeken al effectief is gebleken als middel tegen depressieve gevoelens bij een algemene populatie, hebben Britse wetenschappers recentelijk onderzocht of yoga een vergelijkbaar effect heeft bij mensen met psychische stoornissen.

lees meer »

Hoe ontstaat angst?

Hoe ontstaat angst?
dossier 9/12/2020

Angst… een fenomeen dat tijdens het afgelopen jaar een centrale rol speelde. De meesten zullen weten dat angst een gevoel is, een emotionele beleving die een mens als menselijk mag beschouwen. Echter, over de oorzaak van angst bestaan er nog steeds heel wat misverstanden.

lees meer »

Yoga helpt (op korte termijn) tegen piekerstoornissen

nieuws 21/01/2021

Yogaliefhebbers hebben het altijd al gezegd: de discipline is niet enkel goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Amerikaans onderzoek geeft hen nu deels gelijk, yoga zou op de korte termijn helpen om overdreven piekeren tegen te gaan.

lees meer »

Tips om je comfortabel te voelen met een mondmasker op

nieuws 31/10/2023

Krijg je het soms benauwd met een mondmasker op? Katrien Geeraerts, auteur van Blijven Ademen, vertelde ons eerder al hoe het komt dat we ons niet comfortabel voelen, en geeft nu ook enkele tips om je ademhaling te reguleren en het gevoel van angst te verminderen.

lees meer »

Waarom krijgen we het benauwd met een mondmasker op?

nieuws 31/10/2023

Naast onze portefeuille en smartphone hebben we nu ook allemaal een mondmasker op zak. Het nieuwe normaal, heet dat dan, maar voor velen is het toch niet zo evident om een mondmasker te dragen. Ze voelen zich benauwd. Hoe komt dat? Katrien Geeraerts, auteur van Blijven Ademen, geeft uitleg.

lees meer »

Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad

Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
dossier 27/10/2022

Rond de leeftijd van 2,5 à drie jaar is het verbeeldingsvermogen van kindjes voldoende ontwikkeld om bang te worden van dingen die er niet zijn. Maar wat als je kindje plots niet meer alleen op z’n kamer wil zijn? Hoe reageer je daar dan best op? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams.

lees meer »

Faalangst: soorten, symptomen en behandeling

Faalangst: soorten, symptomen en behandeling
dossier 21/01/2021

Faalangst is een diepgewortelde angst die opkomt bij een taak of opdracht die beoordeeld zal worden. De wil om het goed te doen is zodanig groot dat een vrees ontstaat dat de eigen verwachtingen en die van anderen niet ingelost kunnen worden.

lees meer »

Bloosangst: schrik om rood te worden

nieuws 13/05/2022

Iedereen bloost wel eens: uit verlegenheid, angst, nervositeit, opgewondenheid... Sommige mensen hebben echter schrik om rood te worden, en gaan zelfs situaties uit de weg om blozen te vermijden. Soms gaat bloosangst zelfs zodanig ver dat het dagelijks leven eronder lijdt.

lees meer »

Waarom verstijven we van schrik?

nieuws 18/12/2019

Waarom verstijven we eerst van schrik, voordat we in actie kunnen treden tegen de oorzaak van onze angst? Volgens wetenschappers ligt een deel van de verklaring bij de chemische stof serotonine, die bij potentiële dreiging deze reactie in ons zenuwstelsel teweegbrengt.

lees meer »

Wat kan je doen als je kind angstig is?

nieuws 4/11/2019

Iedereen is wel eens bang, dat geldt zeker ook voor kinderen. De meest uiteenlopende dingen kunnen hen doen schrikken: een vreemd gezicht, een hard geluid, een bezoek bij de dokter, spoken onder het bed, ...

lees meer »

10 tips om je vliegangst te overwinnen

nieuws 30/08/2019

Naar schatting zouden zowat drie mensen op tien in mindere of meerdere mate angst hebben om te vliegen. Bij ongeveer één persoon op tien zou die angst zou erg zijn dat ze helemaal niet durven vliegen.

lees meer »

Muziek vermindert pijn en angst bij kinderen

nieuws 29/11/2018

Muziek kan angst en pijn bij kinderen in het ziekenhuis verminderen. Kinderen die een operatie ondergaan ervaren minder pijn en angst als zij naar muziek luisteren dan kinderen die niet naar muziek luisteren. Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam.

lees meer »

Misofonietest

testen 24/10/2018

Vermoedt u dat u of uw kind misofonie heeft? Hier vindt u een misofonietest en een schema, beide kunnen een indicatie van de ernst van misofonie geven.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram