- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierWat zijn de symptomen van een probleem met de nervus vagus?
- dossierLeptospirose (rattenziekte) en ziekte van Weil
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierSelectief mutisme: angst om te praten
10 tips om je vliegangst te overwinnen
nieuws
Naar schatting zouden zowat drie mensen op tien in mindere of meerdere mate angst hebben om te vliegen. Bij ongeveer één persoon op tien zou die angst zou erg zijn dat ze helemaal niet durven vliegen.
Vliegangst komt dan ook voor in verschillende vormen. Er zijn mensen met vliegangst die wel nog vliegen maar spanning ondervinden tijdens de vlucht. Daarnaast is er een groep mensen die vliegen tot een absoluut minimum beperkt en een grote angst ondervindt tijdens het vliegen. Tenslotte zijn er mensen met vliegangst die het vliegen totaal vermijden,
Heb je vliegangst? Mogelijke symptomen
Vliegangst kan gepaard gaan met een aantal lichamelijke en psychologische klachten. Vaak kunnen deze symptomen reeds optreden in de dagen die de reis voorafgaan.
Lichamelijke klachten
• beven, spierspanning
• moeilijk ademen, hyperventilatie
• hartkloppingen, pijn in de borst
• maag- en darmproblemen
• zweten, duizeligheid, misselijkheid...
Psychologische klachten
• geheugenproblemen
• dwangbeelden
• onrust, stress, gespannenheid
• paniekaanval
Hoe ontstaat vliegangst?
Meerdere factoren kunnen aan de basis liggen van vliegangst.
Vliegangst kan een geïsoleerd probleem zijn, maar bij zowat één op vier mensen gaat het gepaard met andere vormen van angst, zoals claustrofobie (bijvoorbeeld geen lift durven nemen), agorafobie (bijvoorbeeld geen trein durven nemen), angst om in het publiek het woord te nemen of hoogtevrees.
• Sommige reizigers met vliegangst hebben vroeger al eens gevlogen en hebben onaangename ervaringen meegemaakt, bijvoorbeeld turbulentie, onbekende geluiden, ...
• Voor wie de eerste keer vliegt kan het gaan om angst voor het onbekende.
• Voor veel mensen met vliegangst staat vliegen gelijk aan gevaar: ze schatten het risico van gevaar te hoog in.
• Wat ook dikwijls speelt is dat de passagier zelf geen controle over het vliegtuig heeft, maar afhankelijk is van de piloot.
Tien tips om je vliegangst te overwinnen
Voor de vlucht
1. Bereid je reis goed voor
• Boek tijdig en reserveer de plaatsen.
Turbulentie is vaak heftiger achter in het vliegtuig, dus als je daar last van hebt, reserveer dan een stoel vooraan in het vliegtuig.
• Praat met familie en vrienden over je reisplannen en met mensen die regelmatig vliegen om je over hun (positieve) ervaringen te vertellen.
• Laat je eventueel vooraf onderzoeken door een arts en informeer over mogelijke gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld als je aan een chronische ziekte lijdt).
2. Probeer een rechtstreekse vlucht zonder tussenlandingen te boeken, zodat je niet herhaaldelijk moet overstappen en opnieuw stijgen en dalen, met alle spanningen van dien.
3. Informeer je vooraf over de aspecten van vliegreizen die je angst inboezemen.
Hoe komt het dat een vliegtuig kan vliegen? Wat voel, zie, hoor je allemaal aan boord van een vliegtuig? Hoe verloopt een vlucht? Is turbulentie gevaarlijk? Wat zijn luchtzakken?
Meer kennis over de werking en de techniek van een vliegtuig kan helpen bij het wegnemen van allerlei angsten. Bezoek eens een luchtvaartmuseum, zoek dingen op over vliegen en vliegtuigen via internet...
4. Vertrouw op de veiligheid van vliegreizen
Vliegen is vele malen veiliger dan autorijden. 5. Focus op de positieve aspecten van je reis: de bestemming, de vakantie, nieuwe ervaringen, ontmoeting met familie of vrienden…
6. Vermijd elke vorm van stress
• Maak je bagage en je documenten tijdig klaar en slaap voldoende de nacht voor je afreis.
• Kom voldoende op voorhand aan op de luchthaven zodat je je niet moet haasten.
• Maak je geen zorgen als je vliegtuig vertraging heeft: dat heeft meestal te maken met de drukte op en rond de luchthaven, zelden met technische problemen.
• Vermijd alles wat je stress kan vergroten: koffie, alcohol, …
• Een kalmeermiddel kan je stress verminderen maar zal je angst niet wegnemen. Ze maken je bovendien suf en slaperig. Daarom wordt het afgeraden. Indien je toch een kalmeermiddel wil nemen, bespreek dit dan eerst met je huisarts.
Tijdens de vlucht
7. Adem rustig en diep in bij het opstijgen en bij de landing. Adem in door je buik, niet hoog op je borst. Mensen die gespannen zijn, hebben de neiging steeds ‘hoger’ te gaan ademhalen. Blijf focussen op je ademhaling als je je onrustig voelt.
8. Zorg voor afleiding: een goed boek lezen, een spel op een tablet, naar muziek luisteren, een film bekijken, kruiswoordraadsels oplossen, praten met medepassagiers...
9. Paniekeer niet over geluiden aan boord, plotse koerswijzigingen zoals een snelle daling om turbulenties te ontwijken, luchtzakken... enzovoorts. Dit zijn normale fenomenen waarover je je geen zorgen moet maken. Turbulentie is vervelend maar ongevaarlijk. Een vliegtuig is gebouwd om turbulentie te weerstaan.
10. Praat met boordpersoneel over je vliegangst. Vraag het boordpersoneel uitleg over de geluiden of gebeurtenissen die je angst aanjagen (turbulenties, luchtzakken, …).
Indien bovenstaande tips niet volstaan, kan je je inschrijven voor een cursus vliegangst die vele luchtvaartmaatschappijen organiseren.
Meer informatie:
www.freesky.be
www.vliegangst.org