- dossierEetbare bloemen
- nieuwsGezond ouder worden: wat eten?
- dossierHoe gezond (en nuttig) zijn energierepen?
Aardbeien, frambozen, bessen: hoe wassen en bewaren?
- Moet je rood fruit altijd wassen?
- Waarom lopen aardbeien, frambozen en bramen meer risico?
- Hoe was je aardbeien, frambozen of braambessen zonder ze te beschadigen?
- Veelgemaakte fouten bij het wassen van rood fruit
- Hoe rood fruit bewaren?
- Moet je rood fruit wassen voor het invriezen?
- Hoe ziektes voorkomen die via dieren worden overgedragen?
dossier
Lees ook: Rood fruit: hoe gezond zijn bramen, kruisbessen, blauwe en rode bessen?
Moet je rood fruit altijd wassen?

Ja, de gezondheidsautoriteiten (zoals AFSCA en ANSES) raden aan om fruit altijd te wassen voor consumptie, of het nu uit de supermarkt, je tuin of het wild komt.
Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?
Waarom lopen aardbeien, frambozen en bramen meer risico?
Deze vruchten zijn bijzonder kwetsbaar vanwege hun dunne schil en poreuze structuur. Hierdoor kunnen ze makkelijker pesticiden en andere stoffen opnemen. Omdat ze dicht bij de grond groeien, zijn ze ook gevoeliger voor vervuiling door opspattend water, uitwerpselen van dieren of rottend materiaal.
Lees ook: Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk pesticiden binnenkrijgt?
Hoe was je aardbeien, frambozen of braambessen zonder ze te beschadigen?

© Getty Images / Rood fruit moet altijd worden gewassen met helder water, net voordat je ze opeet.
1. Afspoelen onder koud water
2. Azijnbad (tegen bacteriën schimmelgroei)
3. Bicarbonaat (tegen pesticiden)
Lees ook: 8 dingen die je kan doen met baking soda
Veelgemaakte fouten bij het wassen van rood fruit
- Fruit te lang laten weken: ze nemen water op, worden papperig en verliezen hun smaak.
- Niet goed drogen na het wassen: vocht bevordert schimmel, zelfs in de koelkast.
- Kroontje van aardbeien verwijderen voor het wassen: zo kan water binnendringen.
- Fruit op voorhand wassen: was het pas vlak voor gebruik voor een betere smaak, textuur en houdbaarheid.
Lees ook: Hoe gezond zijn aardbeien?
Hoe rood fruit bewaren?
- Open verpakkingen meteen: gesloten plastic bakjes houden vocht vast, wat schimmelgroei bevordert.
- Was het fruit niet vóór het bewaren: vocht versnelt bederf.
- Bewaar in de koelkast: bij kamertemperatuur bederft rood fruit al na enkele uren.
- Bewaar apart van ethyleen-producerend fruit (zoals appels en tomaten), dat het rijpingsproces versnelt.
- Leg de vruchten in één enkele laag op keukenpapier in een open of halfopen doosje om schimmel en kneuzingen te vermijden.
- Verbruik binnen 48 à 72 uur na aankoop of pluk.
Lees ook: Wanneer is een banaan gezondst?
Moet je rood fruit wassen voor het invriezen?

© Getty Images
Hoe ziektes voorkomen die via dieren worden overgedragen?
- Ontworm je kat en hond regelmatig.
- Laat je hond vaccineren tegen leptospirose.
- Omhein je bessenstruiken zodat vossen, katten of knaagdieren er niet bij kunnen.
- Gebruik schoon, gecontroleerd sproeiwater (geen stilstaand of niet-gefilterd regenwater).
- Kook wilde of laag geplukte vruchten liever (jam, compote, taart).
Lees ook: Waarom voelt de schil van sommige appels vettig aan?
![]() © Getty Images / In het zuidoosten van Wallonië is tot 60% van de vossen besmet. Vossenlintwormziekte De eitjes van Echinococcus multilocularis – de parasiet die de vossenlintwormziekte (echinokokkose) veroorzaakt – zijn zeer goed bestand tegen koude. Je fruit wassen of invriezen (-18°C) is niet voldoende om ze te doden. Alleen verhitten tot 70°C gedurende minstens 5 minuten kan ze onschadelijk maken. Lees ook: Vossenlintworm: een ernstige parasitaire ziekte die oprukt in België |