jicht

Erfelijke metabolische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende acute artritis, hyperuraemie en neerslag van natriumuraat in en rond de gewrichten, soms met de vorming van urinezuur kristallen.

14 artikels over jicht
Bekijk

Slecht geheugen ? Kurkuma helpt je beter te onthouden !

Slecht geheugen ? Kurkuma helpt je beter te onthouden !
nieuws 6/05/2019

Kurkuma of geelwortel wordt reeds eeuwenlang gebruikt voor soepele spieren, pezen en gewrichten. Deze superfood zou dankzij zijn ontstekingswerende effecten ook je geheugen een boost geven en je geluk en humeur verbeteren. Wil je weten waarom kurkuma zo bijzonder is, lees dan snel verder !

lees meer »

Impact reuma zwaar onderschat

Impact reuma zwaar onderschat
nieuws 29/12/2016

Ongeveer één op negen mensen lijdt aan reuma. Daarmee is het een veel voorkomende chronische ziekte. Onder reuma verstaan we chronische ontstekingsreuma, artrose, osteoporose en jicht. De impact van de ziekte op het dagelijks leven wordt echter sterk onderschat.

lees meer »

Allopurinol niet effectief bij jicht

Allopurinol niet effectief bij jicht
nieuws 12/01/2015

Jicht is de meest voorkomende vorm van artritis bij mannen ouder dan veertig en postmenopauzale vrouwen. Er wordt aangenomen dat een verhoogd serumurinezuur hier een grote rol in speelt.

lees meer »

Kersen verkleinen kans op jichtaanval

Kersen verkleinen kans op jichtaanval
nieuws 15/02/2013

Amerikaanse onderzoekers rapporteren in het decembernummer van het vakblad Arthritis & Rheumatism dat kersen eten over een periode van twee dagen de kans op een jichtaanval met 35% verlaagt.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Kersen verminderen kans op jichtaanval

Kersen verminderen kans op jichtaanval
nieuws 1/11/2012

Jichtlijders die geregeld kersen eten, hebben minder jichtaanvallen dan hun lotgenoten die geen kersen eten. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het vakblad Arthritis & Rheumatism.

lees meer »

Frisdrank verhoogt kans op jicht bij vrouwen

Frisdrank verhoogt kans op jicht bij vrouwen
nieuws 30/01/2011

Volgens een studie in het Journal of the American Medical Association hebben vrouwen die dagelijks een of meer glazen fruitsap of met fructose gesuikerde frisdrank drinken een verhoogde kans op jicht. In een eerdere studie werd een gelijkaardig verband reeds vastgesteld bij mannen.

lees meer »

Geen jicht door plaspillen

Geen jicht door plaspillen
nieuws 21/04/2007

In de bijsluiters van diuretica (plaspillen) staat dat het gebruik ervan kan leiden tot jicht. Jicht is een pijnlijke ontsteking van de gewrichten, veroorzaakt door de vorming van uraatkristallen in het gewricht.

lees meer »

Rood vlees slecht, melk goed voor jicht

nieuws 19/04/2004

Een hoge consumptie van purinerijke voeding (vooral rood vlees en schelpdieren) verhoogt het risico op jicht. Een hoge consumptie van vetarme zuivelproducten vermindert daarentegen het risico.

lees meer »

Jicht

Jicht
dossier 3/05/2001

Jicht is een reumatische aandoening die reeds meer dan 2.500 jaar bekend is. Eeuwenlang geloofde men dat de ziekte vooral welstellende en goed doorvoede mensen trof. Vandaag weet men echter beter.

lees meer »
14 artikels over jicht
Bekijk
Wat denk jij?

Jicht komt meestal voor ter hoogte van :

  • De wijsvinger.
  • De knie.
  • De grote teen.


pub