Gezwollen benen en voeten

Laatst bijgewerkt: July 2011 | 16 reacties
zware-benen-170_400_04.jpg

tips Tijdens de warme zomermaanden krijgen we sneller last van gezwollen benen, enkels en voeten. Soms gaat dat gepaard met een zwaar gevoel in de benen of met pijn. Het is ’s avonds meestal erger dan ’s morgens. ’s Ochtends is het meestal weg, maar het komt terug in de loop van de dag, zeker als u veel staat of zit.
Het probleem wordt veroorzaakt door een plaatselijke ophoping van lichaamsvocht (oedeem). Er zijn veel mogelijke oorzaken. De meeste zijn onschuldig en kunnen vrij gemakkelijk verholpen worden. Andere zijn ernstiger en vergen een specifieke behandeling.


Mogelijke oorzaken
• Lang stilzitten of stilstaan. Wanneer u de benen gebruikt, werken de grote beenspieren als een pomp: ze drukken afwisselend op de beenaders en de lymfevaten, en laten weer los. Op die manier stuwen ze het bloed richting hart. Wanneer u weinig beweegt, valt dat hulpmechanisme weg.
• Warmte doet de aders uitzetten. Daardoor blijft het bloed gemakkelijker staan. Wanneer het erg warm is, beweegt u bovendien minder dan gewoonlijk.
• Zwangerschap: de dikke buik drukt op de aders in de buik en vertraagt de terugvloei. Bovendien houdt het lichaam meer vocht vast.
• Sommige vrouwen hebben vooral rond de maandstonden last van vochtophouding
• Sommige geneesmiddelen zoals bepaalde bloeddrukverlagers, niet-steroïdale pijnstillers, oestrogenen en sommige middelen tegen suikerziekte kunnen leiden tot vochtophoping.
• Gezwollen benen kunnen een eerste teken van een beginnende vaataandoening zoals spataders zijn. Bij zichtbare verdikkingen heeft u reeds oppervlakkige spataders. Spataders worden veroorzaakt door slecht sluitende kleppen in de aders. Andere oorzaken van oedeem zoals warmte, lang stilzitten of zwangerschap kunnen bestaande spataders plots veel erger maken.
• Lymfoedeem. In het begin van de aandoening verdwijnt de zwelling wanneer het been hoog gelegd wordt. Na verloop van tijd neemt de zwelling toe en verdwijnt ze 's nachts niet meer.
Vaak is slechts één been getroffen.
Het lymfestelsel is een systeem van vaten dat zorgt voor de circulatie en afvoer van lymfevocht uit het lichaam. Wanneer het niet goed afgevoerd kan worden, stapelt het zich op.
• Hartfalen. Het hart pompt minder goed. Gecombineerd met warmte en te weinig drinken, treft dit soort vochtophoping vooral oude mensen. Dan zijn beide benen sterk gezwollen.
• Levercirrose beschadigt de lever, waardoor hij minder goed werkt. Dat heeft allerlei gevolgen, waaronder vochtophoping.
• Een nierziekte. De nieren zijn dan niet meer in staat om genoeg vocht en zout uit je bloed te filteren. Dat stapelt zich onder andere in de benen op.

Wanneer naar de dokter?
• Als een gezwollen been plotseling opkomt, dan wijst dit meestal op een plotse verstopping van een ader of lymfevat. De frequentste oorzaak is een diepe veneuze trombose, d.w.z. een bloedklonter die een ader verstopt. Meestal hebt u ook pijn diep in de kuit. Het been kan wit zijn en klam aanvoelen. Dan moet u snel een dokter raadplegen.

• Als u een operatie hebt ondergaan waarbij een verhoogd risico op lymfoedeem bestaat (bv. een borstkankeroperatie), of mensen die om een andere reden een verhoogd risico lopen, moet u bij iedere verandering van de huid (warme plek, pijnlijke plek, rode plek) en elke zwelling in de getroffen arm of been uw arts raadplegen.

bron: UZ Gent, Afdeling thorax- en vaatheelkunde
verschenen op : 13/08/2011

16 reacties

Gezwollen benen en voeten

door Astrid, 19 January 2018 om 13:52

Ik ben een diabetis ik loop met dike voeten wat moet ik doen

Gezwollen benen en voeten

door Gust Den Beer, 15 October 2017 om 15:50

Hard dansen is de oplossing en op tijd en stond ne keer goe zat zijn madam ! Dan voel je geen pijn meer !

Gezwollen benen en voeten

door johanna, 15 October 2017 om 13:57

Na knie en heupoperatie erge zwellingen voeten , nu minder maar savonds rond enkel niet,ik moet opnieuw voor knie.

Gezwollen benen en voeten

door anoniem, 2 August 2016 om 19:44

Hallo ons ma heeft zich latenopereren aan haar voet. Er is kalk weggeschraapt aan haar hiel. Dit was op 16 juni. Nu is ze 2 weken zonder breeze en heeft een opgezwollen voet gekregen. Ze gaat naar kinesist maar het vocht wil niet weg .

bekijk alle 16 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub