Voorkom muggenoverlast: Elk huis heeft veel mogelijke kraamkamers voor muggen

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws Uit een enquête gehouden door Wageningen University blijkt dat een huis gemiddeld vier mogelijke kraamkamers voor muggen heeft. Het zijn waarschijnlijk vooral de muggen die uit deze kraamkamers komen die nachtelijke overlast veroorzaken. Het gaat vooral om een met water gevulde regenton, vijver, vogelbadje, verstopte dakgoot, emmer, gieter of sloot achter het huis. Ondanks het feit dat vijvers mogelijke broedplaatsen zijn voor muggen, blijkt dat mensen die een of meer vijvers hebben niet meer overlast ervaren dan mensen die geen vijver hebben.

Tips om muggen te voorkomen
• Vermijd stilstaand water vlakbij huis: overal waar water een week tot 14 dagen in kan blijven staan, kunnen muggenlarven tot ontwikkeling te komen. Vervang of leeg stilstaand water in alle mogelijke containers, bijvoorbeeld vogelbadjes, regentonnen, rubber banden, dakgoten.
• Zet vissen op de vijver of installeer een fontein: muggenlarven houden niet van dat gespetter. Ook kikkers en salamanders jagen op de muggen en hun larven. Zorg voor voldoende vijverbeplanting, zodat de vijver aantrekkelijk is voor deze muggenjagers.
• Dek een regenton en dergelijk af met een deksel.
• Ook binnenshuis kan stilstaand water voorkomen waar muggen zich kunnen voortplanten. Denk daarbij aan kruipruimten, kelders en afvoerputjes. • Zorg dat het water weg kan, of gebruik insectengaas om de muggen buiten te houden.

Tips om muggen buiten te houden
• Breng horrengaas aan voor ramen en deuren. Ook verluchtingsgaten en de openingen voor airconditioning moeten afgeschermd worden met gaas. Airconditioning vermindert het agressieve gedrag van de muggen, maar weerhoudt ze niet altijd om te steken.
• In tegenstelling tot wat iedereen denkt worden muggen niet aangetrokken door licht. Een elektronische lamp als lokker en doder werkt dus niet. Muggen komen af op lichaamsgeur en warmte
• U kunt een insectenverdelgend middel op basis van pyrethrum gebruiken. Een alternatief is verdamping door elektrische verwarming van vloeistoffen of geïmpregneerde plaatjes. Een antimuggenspiraal (‘coils’) mag niet in gesloten ruimten gebruikt worden, wel bijvoorbeeld op een terras.
• Apparaatjes met (ultra)geluid zijn waardeloos.
• Citroenplant (citroenmelisse), alsem en andere planten waar muggen niet van houden, beschermen vermoedelijk alleen zichzelf tegen muggen, maar hun geur is niet sterk genoeg om de muggen weg te houden.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram