Meewerkende echtgenoot van zelfstandigen beter beschermd bij invaliditeit

Laatst bijgewerkt: november 2002

nieuws Meewerkende echtgenoten van zelfstandigen kunnen voortaan ook ná het eerste jaar arbeidsongeschiktheid een toelage voor “hulp van derden” bekomen. Dat staat in een Koninklijk Besluit dat op woensdag 30 januari 2002 in het Staatsblad verschenen is. Met dit besluit werken minister Vandenbroucke van Sociale Zaken en Daems, bevoegd voor Middenstand, een ongelijkheid weg ten opzichte van alle andere invaliden die aanspraak kunnen maken op een dergelijke vergoeding.

Wie langer dan één jaar arbeidsongeschikt is, krijgt bij de sociale zekerheid het statuut van “invalide” en ontvangt een invaliditeitsvergoeding. Tot vandaag betekende dit voor meewerkende echtgenoten van zelfstandigen dat zij dan geen toelage meer konden krijgen om “hulp van derden” te vergoeden. De toelage bedraagt 4,8629 euro per dag en kan vanaf nu voor de personen in kwestie bovenop de invaliditeitsvergoeding komen. Hiervoor gelden wel twee voorwaarden:

- de meewerkende echtgenoot moet zelf bijdragen betaald hebben voor de uitkeringsverzekering voor zelfstandigen en

- de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit moet erkennen dat “hulp van derden” noodzakelijk is.

De toekenning gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2000. De maatregel heeft slechts een beperkte budgettaire weerslag, die op 35 000 euro per jaar geraamd wordt.

bron:kabinet van Sociale Zaken
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram