ad

Vitamines tegen onvruchtbaarheid?

Laatst bijgewerkt: maart 2011
pillen-170_02.jpg

nieuws Mannen met een verminderde vruchtbaarheid die veel vitamine-supplementen en andere antioxidanten nemen, hebben sperma van hogere kwaliteit en hebben tot vier keer meer kans om hun vrouw zwanger te maken dan vergelijkbare mannen. Dat blijkt uit een literatuuranalyse van The Cochrane Library (Cochrane Database Sys Rev 2011; 1: CD007411) waarbij een aantal studies werden bekeken over mannen met een verminderde vruchtbaarheid door te weinig of te weinig beweegbare zaadcellen in het sperma. De mannen namen diverse antioxidanten zoals vitamine E, L-carnitine, foliumzuur, ubiquinol, zink en magnesium.

Volgens de onderzoekers kunnen antioxidantia zinvol zijn bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid. Welke antioxidanten en in welke concentratie een gunstig effect op de vruchtbaarheid hebben, is evenwel niet duidelijk.
Mannelijke onvruchtbaarheid zou in 30 tot 80% van de gevallen te wijten zijn aan beschadiging van het sperma door vrije radicalen die afkomstig kunnen zijn van roken, uitlaatgassen, pesticiden, alcohol, een gebrekkig dieet enz. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen die vrije radicalen.
ad


pub