Voedingsallergie: voorzichtig met kussen

Laatst bijgewerkt: november 2018

nieuws Iemand die allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel kan een ernstige reactie vertonen nadat hij/zij iemand die dat voedingsmiddel heeft gegeten, heeft gekust. Deze allergische reactie op de kus wordt wel eens de "kiss of death", doodskus, genoemd.
Deze allergische reactie kan zich op elke leeftijd en bij elk type kus voordoen: een liefdeskus, een knuffelkus van een kind of een gewone welkomstkus. De tijd tussen de consumptie van het allergene voedingsmiddel en de kus kan schommelen van enkele minuten tot een of twee uren, afhankelijk van het type allergeen, het voedingsmiddel waarvoor men allergisch is.
Elk voedingsmiddel kan een dergelijke reactie veroorzaken, maar vooral (producten met) pinda’s, soja, eieren, vis, schelp- en schaaldieren en sommige fruit- en groentensoorten kunnen problemen veroorzaken.

Het fenomeen zou vrij vaak voorkomen: bij 1 tot 10% van de personen met een bewezen voedselallergie.
Gelukkig zijn de symptomen meestal niet ernstig en blijven ze beperkt tot plaatselijke reacties (jeuk, roodheid, uitslag...), maar soms kunnen ernstiger problemen optreden. In extreme gevallen kan zelfs een anafylactische shock optreden.
We willen u niet afraden om te kussen. Maar indien u reeds eerder een ernstige reactie hebt gehad op een bepaald voedingsmiddel is het toch beter om geen mensen te kussen die net iets gegeten hebben waarvoor u allergisch bent, en de symptomen niet te negeren indien u zich na een kus plots slecht begint te voelen.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram