Tweede kind na baarmoederhalskanker

nieuws In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werd zopas het tweede kind geboren van een vrouw bij wie in 2005 een gedeelte van de baarmoeder werd weggehaald na een diagnose van baarmoederhalskanker. Het is erg uitzonderlijk dat men na zulke ingreep nog kinderen kan krijgen. In 2006 kreeg de vrouw haar eerste kind. Het was toen de eerste keer in Vlaanderen dat dit gebeurde. Het is opnieuw erg uitzonderlijk dat iemand na zulke ingreep ook nog een tweede kind krijgt. Normaal gezien wordt bij een klassieke behandeling voor baarmoederhalskanker de volledige baarmoeder verwijderd. Vrouwen verliezen hierdoor de mogelijkheid om nog zwanger te worden.

De moeder is 33 jaar en werd in 2004 voor het eerst geconfronteerd met baarmoederhalskanker. Begin 2005 werd ze door prof. dr. Wiebren Tjalma geopereerd voor deze tumor. Hij opteerde hierbij voor een radicale trachelectomie, een nieuwe techniek die de vrouw moest toelaten na de ingreep nog zwanger te worden. Bij een radicale trachelectomie wordt het baarmoederlichaam gespaard door de vaginatop en baarmoederhals met omringend weefsel en lymfeklieren te verwijderen. Nadien wordt het baarmoederlichaam terug op de vagina vast gemaakt.
Prof. dr. Tjalma: "Normaal gezien wordt bij een standaard behandeling voor baarmoederhalskanker de gehele baarmoeder en de top van de vagina verwijderd. Vrouwen die deze ingreep ondergaan verliezen hierdoor jammer genoeg de mogelijkheid om zelf nog zwanger te worden. We willen er dan ook alles aan doen om jonge vrouwen deze mogelijkheid niet te ontnemen."

De vrouw werd na een wachttijd van 6 maanden na de ingreep spontaan zwanger. De zwangerschap verliep voorspoedig en de vrouw beviel op 11 september 2006 van haar eerste zoon. Die ze Wiebren noemde naar de professor die haar geopereerd had. Vandaag, een kleine vier jaar later, bracht ze met de hulp van Prof. Tjalma, haar tweede zoon ter wereld met een keizersnede. Ook deze keer werd ze natuurlijk zwanger en droeg ze de zwangerschap uit. Moeder en kind stellen het goed.
Het is hoogst uitzonderlijk dat vrouwen na zulke ingreep meer dan één kind krijgen. Deze bevalling bewijst dat het toch mogelijk is. De kansen om zwanger te worden liggen wel 15 tot 20% lager dan bij een normale zwangerschap. Tijdens de zwangerschap ligt voornamelijk de kans op vroeggeboorte hoger.

De eerste zwangerschap na deze techniek was in 1998. Sindsdien zijn er wereldwijd ongeveer 600 van deze ingrepen uitgevoerd; de helft van deze patiënten is zwanger geworden en bevallen van een voldragen kind.
Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer een half miljoen nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker gediagnosticeerd en sterven er ongeveer 230.000 vrouwen aan deze ziekte. Elke 2 minuten sterft er iemand aan baarmoederhalskanker. In België worden elk jaar minstens 600 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker.
Sinds 2009 is er een preventief vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt waarmee men hoopt toch 80 tot 90% van de baarmoederhalskankers uit te roeien. Het vaccin moet vrouwen beschermen tegen de besmetting met het humane papillomavirus (HPV). In acht op tien gevallen wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt door een HPV-infectie.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram