Bier goed voor sterke botten ?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Bier zou goed zijn voor een sterk beendergestel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health in het Journal of the Science of Food and Agriculture (8 februari 2010). Bier bevat namelijk vrij hoge concentraties kiezelzuur (silicium) in een vorm die goed wordt opgenomen door het lichaam. Kiezelzuur is van belang voor de opbouw en groei van botweefsel. Het zou mogelijk kunnen helpen bij het tegengaan van osteoporose. Kiezelzuur komt o.m. voor in sojabonen, haver, gerst, rozijnen en rijst. Ook brandnetel bevat veel kiezelzuur.

De studie analyseerde een honderdtal bieren. Het gemiddelde siliciumgehalte van de onderzochten biersoorten was 6,4 to 56,5 milligram per liter. Vooral bieren op basis van gerst en met veel hop bevatten veel kiezelzuur. Tarwebieren en pilsbieren bevatten minder kiezelzuur.
Of Silicium een noodzakelijke voedingsstof is, staat evenwel nog ter discussie. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt bijvoorbeeld af om supplementen van deze stof te gebruiken. Er is nog weinig over bekend en te veel kan schadelijk zijn.




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram