ad

Acrylamide vergroot kans op longkanker niet

Laatst bijgewerkt: oktober 2011
frieten-vet-170_400_10.png

nieuws Acrylamide is een stof die zich vormt in voedingsmiddelen na koken of braden. Het komt onder andere voor in chips en frites. Eerder epidemiologisch onderzoek deed vermoeden dat de stof carcinogeen was. Nederlands onderzoek (Journal of the National Cancer Institute, mei 2009) toont aan dat dit niet geldt voor longkanker.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij ongeveer 60.000 mannen en 60.000 vrouwen en had een looptijd van 13 jaar. De hoeveelheid acrylamide in het dieet werd nagegaan aan de hand van vragenlijsten waarin vragen werden gesteld over eetgewoonten. Vervolgens werden de participanten ingedeeld in 5 groepen naar gelang de ingeschatte hoeveelheid acrylamide in het voedsel.
1600 mannen en 295 vrouwen kregen in de 13 jaar dat het onderzoek duurde longkanker. Na correctie voor roken bleek dat longkanker bij mannen met de hoogste hoeveelheid acrylamide in het voedsel niet meer voorkwam dan bij mannen met de laagste hoeveelheid in het dieet. Bij vrouwen bleek dat hoge inname van acrylamide de kans op longkanker verlaagde.
ad


pub