Hondebeten: steeds een arts raadplegen

nieuws Omdat elke hondebeet potentieel gevaarlijk is, gaat u best zo snel mogelijk naar een arts. Hondebeten moeten steeds nauwkeurig onderzocht worden door een arts, ook al zien ze er onschuldig uit. Er kunnen pezen of zenuwen geraakt zijn of de wonde, vooral bij beten in het aangezicht, kan ernstige littekens veroorzaken indien ze niet onmiddellijk afdoend wordt verzorgd. Er bestaat bovendien altijd een risico op infecties door micro-organismen die aanwezig zijn in de muil of in het speeksel van het dier. Diepe wonden en wonden aan de ledematen infecteren gemakkelijker. Om infecties te voorkomen, mogen wonden aan de ledematen zeker niet onmiddellijk worden gesloten of dichtgenaaid. Verwondingen in het gezicht kunnen om esthetische redenen wel direct worden genaaid.
In sommige gevallen is het ook aangewezen om preventief antibiotica te nemen. Dit is ondermeer het geval bij een zeer diepe beet die onmogelijk volledig kan gereinigd en ontsmet worden, bij verwondingen aan handen of voeten of wonden die reeds ouder zijn dan 8 uur. Ook bij mensen met een verhoogd risico op verwikkelingen (bv. ouder dan 50 jaar; immunogedeprimeerde patiënten of personen met een leveraandoening), is dit aan te raden.

In het buitenland of bij onbekende honden dient men ook rekening te houden met eventuele besmetting met hondsdolheid. Ook zal de arts de vaccinatiestatus inzake tetanus te controleren en eventueel bijkomende inentingen uitvoeren.

Wat kan u zelf doen? In afwachting van verzorging door een arts, reinigt u de wonde het best met overvloedig water (bv. met de douchekraan). Gebruik nooit irriterende ontsmettingsmiddelen omdat die de omringende weefsels verder kunnen beschadigen. Punctiewonden (waarbij de tanden van het dier in de huid zijn afgedrukt en de huid is doorboord, laat u het best open. Grotere wonden kan u eventueel afdekken met steriele doekjes en een verband.

Indien een vinger of een stuk weefsel werd afgerukt, dan gaat u het best als volgt te werk: spoel het afgerukt stuk overvloedig met water, wikkel het in een vochtig, steriel doekje en verpak het in een plasticzak. In een andere plasticzak doet u een paar ijsblokjes en leg hierop de eerste plasticzak. En zorg dan dat u zo snel mogelijk in het ziekenhuis bent.
Indien de wonde na een paar dagen meer en meer pijn doet of indien u koorts maakt, moet u opnieuw uw arts raadplegen omdat dit kan wijzen op een laattijdige infectie.


Laatst bijgewerkt: maart 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram