Vrouwen praten elkaar stress en depressie aan

Laatst bijgewerkt: september 2019

nieuws Als vriendinnen met elkaar over hun persoonlijke problemen praten, stijgt het gehalte van het stresshormoon cortisol in hun speeksel. Het duidt op een hechte vriendschap, maar naarmate vrouwen vaker samen piekeren lopen ze meer kans op depressie en angsten, vooral als ze lang blijven dooremmeren over hun negatieve gevoelens. Dat hebben psychologen van de University of Missouri-Columbia aangetoond (Hormones and Behavior, maart 2008). Meisjes en jonge vrouwen doen het vaker dan jongens en mannen.
Voor het onderzoek werden 24 vrouwen met hun beste vriendin uitgenodigd. Ze waren gemiddeld twintig jaar oud. De helft werd gevraagd over de problemen van een van hen of beiden te praten zoals ze normaal doen. De andere helft, de controlegroep, moest een nieuw recreatiecentrum ontwerpen. Bij de vrouwen in de ‘probleemgroep’ stegen de cortisol-niveaus in het speeksel binnen een kwartier, vooral als ze over negatieve gevoelens praatten. Bij de controlegroep was dit niet het geval.
WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX
mededeling MetaGenics

Drukte? Spanning? Zenuwen? Met MetaRelax® duw je ze allemaal van je af! Doe mee en WIN 1 JAAR GRATIS MetaRelax® t.w.v. €180!

DOE MEE & WIN >>

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram