ad

Mond- en Klauwzeer bij de mens

Laatst bijgewerkt: april 2001

nieuws Enkele dagen geleden verschenen in de pers berichten dat een Brits slachter besmet zou zijn met mond- en klauwzeer. Een geslachte koe was op de grond uiteengespat waardoor de slachter helemaal onder de resten van de koe zat. Intussen hebben laboratoriumtests uitgewezen dat de man niet besmet is met het MKZ-virus. Ook dertien andere mensen die de voorbije week werden getest, bleken negatief te zijn.
Mond- en klauwzeer is normaal niet besmettelijk voor de mens. In de medische literatuur is één geval van menselijke besmetting met het MKZ-virus bekend. In 1966 werd een Engelsman besmet, waarschijnlijk na het drinken van niet-gepasteuriseerde melk van een besmette koe. Wanneer mensen besmet worden blijven de symptomen vrij beperkt en verdwijnen ze na enkele weken spontaan. Het eten van besmet vlees veroorzaakt bij de mens geen besmetting.
In de praktijk is het besmettingsgevaar zo goed als onbestaand omdat producten van besmette of verdachte dieren niet in de handel komen.
Bij de mens bestaat wel een vorm van huiduitslag die enigszins gelijkt op mond- en klauwzeer, maar die meestal wordt veroorzaakt door een totaal ander Coxsackievirus.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub