Strengere Europese regels voor zonneproducten

nieuws Vanaf de zomer worden geleidelijk nieuwe en duidelijkere etiketten op flessen met zonnebrandproducten aangebracht. De nieuwe etiketten – inclusief een nieuw UVA-logo of -zegel op flessen en een verbod op misleidende woorden zoals "sunblock" of "totale bescherming" – zijn het gevolg van een aanbeveling van de Commissie over zonnebrandproducten uit september 2006. De nieuwe etiketten worden deze zomer geleidelijk ingevoerd op 20% van alle flessen.
• woorden zoals "sunblock" of "100% bescherming" mogen niet meer gebruikt worden, omdat geen enkel zonnebrandproduct volledige bescherming tegen UV-straling biedt.
• naast traditionele zonbeschermingsfactoren (SPF's, sun protection factor indicators) moeten standaardtermen ("laag", "medium", "hoog" en "zeer hoog") worden gebruikt om het beschermingsniveau te beschrijven, zodat de burgers gemakkelijker een geschikt zonnebrandproduct kunnen kiezen.
• duidelijke informatie over de bescherming tegen UVA-straling op de etiketten. Hoewel UVB-straling de oorzaak van "zonnebrand" is, veroorzaakt UVA-straling vroegtijdige huidveroudering en verstoringen van het immuniteitssysteem. Beide soorten straling dragen in belangrijke mate bij tot het ontstaan van huidkanker.
• De zogenaamde "zonbeschermingsfactor" (SPF) heeft alleen betrekking op UVB-straling en niet op UVA-straling. Zonnebrandproducten die alleen tegen UVB-straling beschermen, kunnen een vals gevoel van veiligheid geven omdat ze de huid niet beschermen tegen de gevaarlijke UVA-straling. De fabrikanten voeren momenteel geleidelijk een gestandaardiseerd UVA-zegel op etiketten in waarop een gekwantificeerde minimale UVA-bescherming wordt vermeld die parallel met een stijgende zonbeschermingsfactor toeneemt en op een gestandaardiseerde testmethode is gebaseerd.

UVA-140.jpg

De nieuwe etiketten zullen in de zomer van 2007 in de handel "zichtbaar" worden. Tegelijkertijd krijgen de consumenten de raad de huid niet alleen met zonnebrandproducten maar ook op andere manieren tegen de zon te beschermen. Het is onder meer belangrijk:
overmatige blootstelling aan de zon tijdens piekuren (gewoonlijk tussen 11 en 15 uur) te vermijden.
• de huid te bedekken als het onmogelijk is om uit de zon te blijven. Een hoed en een zonnebril kunnen extra bescherming bieden.
baby's en jonge kinderen niet rechtstreeks aan de zon bloot te stellen.
• zonnebrandproducten te gebruiken die zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermen.
• een voldoende hoeveelheid van het zonnebrandproduct te gebruiken. Het juiste gebruik van het product is even belangrijk als de keuze van het product. Voor een afdoende bescherming moet 2 mg van het product per cm² worden aangebracht, d.w.z. dat ongeveer 36 gram (zes volle koffielepels) zonnebrandcrème nodig is om het lichaam van een volwassene te beschermen. Doorgaans brengen de consumenten slechts ongeveer de helft van deze hoeveelheid aan. Dezelfde hoeveelheid moet na het zwemmen of het droogwrijven van de huid opnieuw worden aangebracht om de huid voldoende te beschermen. De onderstaande pictogrammen zullen gebruikt worden

UVA-120-parasol.jpg


Categorie

Zonbescher-mingsfactor

Aanbevolen minimale UVA-beschermings-factor

 “Lage bescherming”

“6 ”

 

“10”

 “Medium bescherming”

“15”

“20”

“25”

 “Hoge bescherming”

“30”

“50”

“Zeer hoge bescherming”

“50+”


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram