ad

Arts stelt vagina-schimmel onjuist vast

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Nederlandse huisartsen stellen vaak ten onrechte de diagnose ‘vaginale schimmelinfectie’ zonder dat ze het daarvoor benodigde lichamelijke en microscopische onderzoek gedaan hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Het blijkt dat 38% van de ondervraagde 380 huisartsen nooit microscopisch onderzoek verricht om hun diagnose te bevestigen. Daarnaast blijkt dat huisartsen, die wel microscopie verrichten, regelmatig het preparaat verkeerd beoordelen, waardoor de verkeerde diagnose wordt gesteld. Dit zou kunnen betekenen dat huisartsen regelmatig de verkeerde diagnose stellen en dus de verkeerde behandelingen starten, waardoor de patiënte niet van haar klachten afkomt.

Vulvovaginale candidiasis (VVC) wordt veroorzaakt door een abnormale groei van gisten in de vagina en gaat gepaard met jeukklachten en witte, brokkelige vaginale afscheiding. Omdat deze symptomen weinig specifiek zijn, moet de diagnose altijd gebaseerd zijn op (microscopisch) onderzoek van de vaginale afscheiding.

Lees ook: Vaginale infecties
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub