ad

Beter geen zalm met spinazie?

Laatst bijgewerkt: mei 2007

nieuws De combinatie van vis en bladgroente kan in theorie giftig zijn. Of specifiek de combinatie zalm en spinazie giftig is, is niet duidelijk. Wel is het zo dat in het algemeen vanuit toxicologische optiek de combinatie vis/spinazie af te raden is.
In vis zitten zogeheten secundaire amines, in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt deels omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan reageren tot nitrosamines.

Nitrosamines is een grote groep verbindingen, waarvan een deel wordt beschouwd als kankerverwekkend. In dierstudies is aangetoond dat ze mogelijk maag of leverkanker kunnen veroorzaken.
Hoewel in het laboratorium is aangetoond dat er nitrosamines gevormd kunnen worden, is er geen epidemiologisch (onderzoek onder de bevolking) bewijs voor het ontstaan van kanker ten gevolge van de consumptie van nitraatrijke groenten in combinatie met vis aangetoond. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van vitamine C in groenten. Vitamine C kan met nitriet reageren, en zo mogelijk de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen remmen.
Bij het eten van de combinatie zalm en spinazie kunnen er dus in principe schadelijke stoffen ontstaan. Het is echter voor de mens op dit moment niet aangetoond dat dit echt leidt tot een verhoogd kankerrisico.

Laat je eens testen in de beweegmobiel?
ad


pub