Nieuwe behandeling tegen neuspoliepen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
naald-blauw-150.jpg

nieuws Onderzoekers van de dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Gent hebben een baanbrekende manier gevonden om chronische sinusitis met neuspoliepen te behandelen door een eenmalige enkele injectie met een nieuw geneesmiddel op basis van antilichamen tegen interleukine-51. Die injectie bevat stoffen die de werking van IL-5 blokkeren en wordt rechtstreeks in de arm gespoten.
Neuspoliepen zijn een invaliderende aandoening van het neus- en sinusslijmvlies. Ze treft 4% van de bevolking en gaat bij vele patiënten gepaard met astma. De belangrijkste symptomen zijn neusobstructie, hoofdpijn, slijmen in de keel, verlies van reuk en smaak. Tot nu toe worden neuspoliepen medicamenteus behandeld met pilletjes of neussprays met cortisone. De pillen zijn op korte termijn wel effectief, maar geven te veel neveneffecten bij een langdurige behandeling. Ook de neussprays zijn doeltreffend, maar houden de groei van neuspoliepen niet tegen. Bij chirurgische verwijdering komen neuspoliepen frequent terug.
De nieuwe behandeling werd in het UZ Gent succesvol getest op 24 patiënten met bilaterale neuspoliepen. Bij de helft van de testpersonen volstond één enkele dosis om de poliepen te verkleinen binnen de vier weken na de intraveneuze injectie. Aangezien de nu ontdekte therapie nog alle goedkeuringsstadia moet doorlopen, zal het nog enkele jaren duren vooraleer de behandeling op de markt komt.

Lees ook: Neuspoliepen (polyposis nasi)
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram