Neuspoliepen (polyposis nasi)

In dit artikel
Neuspoliepen (polyposis nasi)

dossier Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan meestal in de zeefbeenholte (één van de vier neusbijholten).
Neuspoliepen ontstaan bijna altijd aan beide zijden van de neus. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op kinderleeftijd. Eenzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een eenzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit. Poliepen bij jonge kinderen treden vooral op bij mucoviscidose.

Lees ook: Wat is mucoviscidose?

Oorzaken

neuspoliep-tek-150.jpg
De oorzaak voor het ontstaan van neuspoliepen is nog onbekend. Waarschijnlijk zijn ze een gevolg van een ontstekingsreactie na besmetting met schimmels (Alternaria alternata) of bacteriën (Staphylococcus aureus).
Er zijn factoren die de kans op neuspoliepen groter maken:
• allergie, astma
• chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies (bv. chronische rhinosinusitis)
• overactief reagerend neusslijmvlies.
• roken

Lees ook: Neus- en bijholteontsteking (Sinusitis of Rhinosinusitis)

Klachten

Alhoewel ze goedaardig zijn, kunnen neuspoliepen veel klachten geven door hun uitgebreidheid en hardnekkige aanwezigheid.
De belangrijkste klachten zijn:
• Neusverstopping. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Sommige mensen kunnen niet meer met de mond dicht ademen als gevolg van een neuspoliep.
• loopneus,
• herhaalde sinusitis,
• een verminderde reuk en smaak
• snurken
• hoofdpijn.

Lees ook: Snurken: oorzaken en behandelingen

f-123-neuspoliepen.png

Rechts: neuspoliepen

Behandeling

Heb je een allergie, dan moet je eerst laten opsporen waarvoor je allergisch bent, indien mogelijk de veroorzakers vermijden en geneesmiddelen tegen allergie gebruiken.

Geneesmiddelen

Behandeling met een corticosteroïden (via neusspray of druppels) geeft een duidelijke verkleining van de poliepen en een vermindering van de klachten. Het is geen bezwaar deze medicijnen jarenlang te gebruiken. Corticosteroïden worden ook gebruikt na het verwijderen van de neuspoliepen om te voorkomen dat deze weer terug komen.
Corticosteroïden in tabletvorm of als injectie mogen vanwege de bijwerkingen slechts kortdurend toegediend worden.

Lees ook: Nieuwe behandeling tegen neuspoliepen

Operatie

Indien de poliepen onvoldoende reageren op geneesmiddelen, kan een operatieve verwijdering nodig zijn.
• Poliepextractie: Hierbij wordt, meestal onder plaatselijke verdoving, dat deel van de poliep verwijderd dat in de neus zichtbaar is. Het deel dat in de zeefbeenholte zit kan op deze manier niet worden verwijderd.
• (Endoscopische) neusbijholteoperatie (FESS): Bij deze kijkbuisoperatie worden, onder plaatselijke of algehele verdoving, poliepen zowel uit de neus als uit de neusbijholten verwijderd.

Meestal wordt na de operatie langdurig een corticosteroïde-bevattende neusnevel gegeven, waardoor neuspoliepen minder snel terugkomen.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram