Zenker divertikel

Laatst bijgewerkt: May 2017 | 4 reacties
In dit artikel
Zenker divertikel

dossier


Een Zenker divertikel is een uitstulping van de slokdarm in de borstholte aan de overgang van keel naar slokdarm. Deze aandoening komt meestal voor op iets oudere leeftijd, vanaf veertig jaar en treft meer mannen dan vrouwen.


Oorzaak

zenker-divert-170_400_10_rx.jpg
De preciese oorzaak is niet bekend. Door een combinatie van een verhoogde druk in de slokdarm en een zwakke plek in de spierwand kan het slijmvlies van de slokdarm naar buiten uitstulpen. Hierdoor ontstaat een soort opvangzakje naast de slokdarm. De oorzaak van de zwakte in de spierlaag is niet bekend, maar veroudering en veelvuldige rek, al dan niet in combinatie met reflux, spelen wellicht een rol.
Doordat het voedsel zich in de divertikel ophoopt wordt het steeds groter. Tenslotte kan de divertikel de slokdarm dichtdrukken, waardoor het voedsel niet meer kan zakken.

Klachten

divertikel-zenker-180.jpg
In het begin zijn er geen klachten. Een lichte irritatie van de keel kan optreden, wat kuchen of keelschrapen uitlokt. Later kan het gevoel optreden alsof er na een maaltijd een brok in de keel zit. Nog later ontstaan slikklachten en het terugkomen van onverteerd voedsel. Ook is er dan vaak sprake van een slechte adem. Bij drinken kan soms een borrelend geluid in de halsstreek te horen zijn. Uiteindelijk kunnen de slikklachten zo ernstig worden dat vermagering optreedt.
Het terugkomen van voedsel kan heesheid en ernstige longinfecties veroorzaken, omdat het voedsel overloopt in de luchtwegen. Dit gebeurt vooral als men ligt. Bij bejaarden kan dit levensbedreigend zijn.

Diagnose

divertikel-zenker-RX-200.jpg
De Zenker divertikel kan door een radiologische opname van het slikken na inname van een papje met contrastmiddel opgestoord worden.

Behandeling

Een Zenker divertikel wordt alleen behandeld bij ernstige klachten.
- Chirurgisch verwijderen van de divertikel (diverticulectomie).
- Endoscopische behandeling. Hierbij brengt de specialist een flexibele slang (endoscoop) via de mond in de slokdarm, waarmee de binnenkant van de slokdarm kan worden bekeken. Daarna wordt met de laser een klieving of myotomie van het tussenschot tussen de slokdarm en de divertikel uitgevoerd. Hierdoor wordt de zak in feite een met de slokdarm en kan er zich geen voedsel meer in opstapelen.
Voordeel van deze laatste methode is dat ze eenvoudig, snel en relatief veilig is.

zie ook artikel : Gastroscopie

zie ook artikel : Het Meckel divertikel: een embryonaal overblijfsel in de dunne darm

zie ook artikel : Diverticulose en diverticulitis: wat zijn divertikels van de darm? Oorzaken, klachten en behandeling


verschenen op : 19/10/2006 , bijgewerkt op 08/05/2017

4 reacties

zenker

door Els, 8 August 2014 om 10:19

Dag Jos, Ben je inmiddels verlost van Zenker? Dat hoop ik. Binnenkort ga ik voor de vijfde ronde. Adviezen? Dank en groeten, Els

diverticulectomie

door William Depré, 30 October 2013 om 09:32

Kan er iemand mij zeggen waar men een myatomie en wie deze uitvoert? Mijn zoon heeft een coloninterponaat en men heeft reeds tweemaal een diverticulectomie gedaan zonder resultaat , men denkt nu aan een buismaagoperatie

divertel hangt tegen de longen aan

door anoniem, 23 November 2011 om 16:02

als het niet endoscopiesch kan of mag,wat zijn er dan nog voor mogelijkheden voor behandeling

zenker

door anoniem, 27 November 2006 om 21:49

Ik ben nu 5 keer geholpen aan een zenker behandeling en iedere keer komen de zelfde klachten weer terug. de zesde keer komt er aan is er misschien een oplossing voor. Een ander eet gewoonte of iets dergelijks wie kan mij dit vertellen met vriendelijke groeten Jos Kleverlaan

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub