Calciumtekort verhoogt risico op tandvleesontsteking

Laatst bijgewerkt: maart 2021

nieuws Calcium kan het optreden en de verdere ontwikkeling van ontstekingen van het tandvlees (parodontitis) afremmen. Dat blijkt uit een studie in het Amerikaanse Journal of Periodontology. Mannen en vrouwen die slechts de helft van de dagelijks aanbevolen calciuminname bereiken, hebben bijna dubbel zo vaak last van ontstoken tandvlees.
De dagelijks aanbevolen calcium-inname bedraagt 600 mg voor jonge kinderen, 800 à 1200 mg voor jongeren en volwassen, 1500 mg voor zwangere vrouwen en in de periode van de menopauze en 1000 mg voor ouderen. De gemiddelde calcium-inname in ons land schommelt rond 500 mg.
De voornaamste oorzaak van ontstoken tandvlees is een opeenhoping van tandsteen tussen de tanden en het tandvlees. Paradontitis is een belangrijke oorzaak van tandverlies bij het ouder worden. Om dergelijke ontstekingen te voorkomen moet de tandplaque dagelijks verwijderd worden door poetsen en flossen van de tanden. De tandarts zal de tandsteen verwijderen tijdens de jaarlijkse controles.
Er bestaan ook ernstige aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen ontstekingen van het tandvlees en ernstige aandoeningen zoals hartziekten, diabetes, enz. Bij mensen met tandvliesontsteking zouden bv. tot twee keer meer hart- en vaatziekten worden vastgesteld doordat bepaalde bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Zwangere vrouwen met tandvliesontsteking lopen tot 7 keer meer kans op een prematuur of te licht kind.

Lees ook: Osteoporose: oorzaken en behandeling
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram