Minder kans op infecties van prothesen door combinatie antibiotica en ultrageluid

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
chirurgen-opereren.jpg

nieuws Ultrageluid versterkt het bacteriedodende effect van antibiotica die gebruikt worden om de kans op infectie bij kunstheupen en -knieën te verkleinen. De combinatie van ultrageluid met antibiotica zorgt er voor dat de levensvatbaarheid van bacteriën afneemt, terwijl het tegelijkertijd de hoeveelheid afgegeven antibiotica vergroot. Deze bevindingen kunnen ertoe bijdragen dat gewrichtsprothesen minder vaak infecteren en vervangen moeten worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
In Nederland zijn in 2004 ongeveer 44.000 gewrichtsprothesen (kunstheupen en –knieën) geplaatst, meestal wegens gewrichtsslijtage. De verwachting is dat door vergrijzing het aantal mensen dat in aanmerking komt voor deze operaties de komende decennia sterk verder zal stijgen. Bij ongeveer één tot vijf procent van de prothesen treedt een bacteriële infectie op. Hierbij vormt zich een laag bacteriën (biofilm) op het prothesemateriaal, waardoor deze infecties met antibiotica veel moeilijker te bestrijden zijn dan gewone infecties. Antibiotica-afgevende biomaterialen zoals botcement en botcementkralen worden daarom bij deze operaties toegepast om infecties beter te voorkomen of te bestrijden.
De gevolgen van een geïnfecteerde prothese zijn verstrekkend. De prothese moet vaak vervangen worden in één of twee grote operaties. Hierbij is de kans op een hernieuwde infectie sterk verhoogd en is de gewrichtsfunctie vaak verminderd in vergelijking met de eerste operatie. Bovendien betreft het voor de maatschappij een kostbare verrichting.
Ultrageluid zorgt er voor dat de biomaterialen meer antibiotica kunnen afgeven. Bovendien zorgt ultrageluid voor een afname van het aantal bacteriën en is de toepassing veilig voor patiënten.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram