Appel met rode biet en feta

Laatst bijgewerkt: november 2021
123-h-PN-appel-biet-feta-01-22.jpg

recepten

Een gerecht met drie versies: een gewone, een mooie, en een snelle.
Het ziet er telkens anders uit, maar het blijft even lekker! 

Bereiding: 10 minuten
Gaartijd: 30 minuten (70 minuten als je de bieten zelf kookt)

Ingrediënten voor 2 personen
2 kleine, zachte appels
2 gekookte rode bieten (zie tip)
200 g feta
20 g pompoenpitten
paar takjes verse tijm (optioneel)

Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de rode bieten in dunne, ronde plakjes.
  • Steek het klokhuis uit de appels met een appelboor en snijd de appels in dunnen ronde plakjes (zie tip). 
  • Smelt wat boter in een pannetje, kruid met peper en een beetje zout, en wrijf de appeltjes in met de gesmolten boter. Schik om beurten een plakje appel en rode biet aan de rand van een rond ovenschaaltje. Het midden van de schaal blijft leeg, daar doen we later de feta in. Borstel of giet er nog wat gesmolten boter op en zet een 30-tal minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Verbrokkel de feta, meng met wat olijfolie, de blaadjes van de tijm en de pompoenpitten. Kruid met zwarte peper. 
  • Haal de ovenschaal 10 minuten voor het einde van de gaartijd uit de oven en lepel er in het midden het fetamengsel bij. Verdeel er nog wat tijm over en zet weer in de oven.
  • Serveer in de ovenschaal.

Tip: de mooie versie
Kies appels en rode bieten van ongeveer dezelfde grootte. Wil je de perfecte vorm, dan zul je de bieten misschien zelf moet koken, omdat je niet altijd grote gekookte bieten vindt. Kook de rode bieten ongeveer 40 minuten in water en schil ze pas achteraf.

Tip: de snelle versie - in 15 minuten op tafel
De snelle versie is klaar in 15 minuten en wordt bereid met voorgekookte rode biet. 
Zet een pan met olijfolie op het vuur, leg daarin de schijfjes appel, giet er een scheutje water bij en leg een deksel op de pan. Snijd de rode biet in schijfjes en leg ze op de appeltjes. Giet er wat olijfolie over, kruid met peper en zout en verse tijm, en leg het deksel weer op de pan. Laat rustig garen. Verbrokkel de feta erover, strooi er wat pompoenpitten over en laat nog een minuutje garen met deksel. 

Tip: geen appelboor in huis
Snijd de appel in plakjes en verwijder alleen de pitjes. De rest van het klokhuis kun je gerust laten zitten.

Een recept uit het boek 'Ik eet zo graag' van Pascale Naessens
uitgegeven bij Lannoo


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram