Mag je een nies inhouden?

Laatst bijgewerkt: september 2021
123-h-nies-inhouden-09-21.jpg

nieuws Sinds de coronapandemie durven we nog amper niezen in gezelschap. Veel mensen beschouwen niezen in het openbaar tegenwoordig als ‘not done’ en kijken verontwaardigd wanneer iemand daarvoor zijn zakdoek bovenhaalt. Maar is het wel gezond om je nies (te proberen) in te houden?

Niezen is een reflex op een prikkel in het slijmvlies van de neus. Die prikkel wordt veroorzaakt door bepaalde (schadelijke) stoffen die je inademt of opsnuift zoals bijvoorbeeld peper, parfum, stuifmeel... Door die irritatie van het slijmvlies krijgt de hersenstam het signaal dat hij de neus moet schoonblazen. Als gevolg daarvan instrueert hij automatisch de lichaamsdelen die bij het niezen betrokken zijn: je neemt een supergrote hap lucht en ademt die met heel veel kracht (tot 160 km/uur) in één keer weer uit, waarbij de (schadelijke) stofjes uit je neus geduwd worden. Automatisch ga je ook je ogen sluiten, maar dat is een reflex en heeft niets te maken met een bescherming van je ogen tijdens die ‘luchtexplosie’. Als je verkouden bent, is je neusslijmvlies wat gevoeliger en moet je vaker niezen. 

Je kunt een nies niet tegenhouden, maar je kunt natuurlijk wel je neus dichtknijpen en je mond krampachtig toehouden om hem te onderdrukken. En dat is absoluut geen goed idee, ook al komt die nies totaal ongelegen! Precies omdat het niezen gepaard gaat met het ontstaan van een grote drukgolf en omdat de luchtmassa die daarbij vrijkomt niet uit je lichaam kan ontsnappen als je je mond en neus hermetisch afsluit. Die hoeveelheid lucht blijft dan in je hoofd waar hij een grote druk uitoefent op de bloedvaten. Dat kan een gaatje veroorzaken in je trommelvlies en in het allerslechtste geval zelfs in je hoofd! Een eventuele zwakke plek in de schedel, bijvoorbeeld tussen neus en oogkas, kan door die druk kapotgeblazen worden. Hoewel er weinig grote studies bestaan over de nefaste gevolgen van een ingehouden nies zijn er toch gevallen bekend waarbij een dergelijke ‘niesschaamte’ blindheid aan een oog of een hersenbloeding heeft veroorzaakt.  

Moet je niezen, hou je dan zeker niet in, maar doe het op een hygiënische en veilige manier. Draai je weg van het gezelschap waarin je vertoeft en nies in de holte van je elleboog. Dat of het dragen van een mondmasker is de beste manier om geen virusdeeltjes te verspreiden.  

Bronnen:
https://radio1.be/je-nies-onderdrukken-geen-goed-idee?view=app 
https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/waarom-we-niezen-met-de-ogen-dicht
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/25/waarom-niezen-gezond-is-en-je-er-niet-voor-hoeft-te-schamen
https://www.gezondheidsnet.nl/coronavirus/is-het-ongezond-om-je-nies-in-te-houden


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram