Crumble met erwten en spitskool

Laatst bijgewerkt: juli 2021
1DX_5419.jpg

recepten Een hartige crumble met weinig werk maar heel veel smaak!
Ideaal voor wie koolhydraatarm eet en kookt voor een maatje minder. 
Lekker als lunch, maar ook als hapje geserveerd in kleine soufflépotjes.  
Tot en met de cheddar kan je de crumble vooraf maken. De nootjes worden zacht als je ze te lang van tevoren op de vulling strooit.

Ingrediënten voor 2 personen 
1/3 à 1/2 spitskool
75 g sjalot (1 grote)
2 el olijfolie geschikt om te bakken
4 plakken rauwe gedroogde ham zonder vetranden
ca. 150 g verse of diepvrieserwten
2 el verse magere smeerbare (geiten)kaas
2 takjes fijngehakte dille of bladvenkel
75 g geraspte cheddar
3 el mengsel van amandelschilfers en geplette cashewnoten

Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bedek een quichevorm (of een andere grote, platte ovenschaal of een siliconenvorm met een diameter van 25 à 30 cm) met erwtjes om te kijken hoeveel je er nodig hebt. Leg de diepvrieserwtjes dan open op een doek en laat ze ontdooien. Dep ze goed droog.
  • Maak de spitskool schoon en snijd fijn.
  • Snipper de sjalot en stoof ze glazig in de olijfolie. Voeg de spitskool toe en laat alles gaarstoven. Roer de verse (geiten)kaas erdoor en bestrooi met peper en ietwat fleur de sel.
  • Smeer de quichevorm in met 1 kl olie met behulp van een kwastje. Doe de erwten erin, schud de vorm en verdeel de erwten tot de bodem mooi bedekt is. 
  • Bedek de erwten eerst met het mengsel van spitskool, sjalot en (geiten)kaas en dek daarna af met de dille en in reepjes gesneden ham. 
  • Strooi de cheddar erover, daarna de nootjes en laat ca. 15 minuten garen in de oven. Zet de laatste 5 minuten ook de grill aan zodat de nootjes krokant worden. En blijf in de buurt…

Varianten
Maak deze crumble ook eens met zuring in plaats van spitskool. Of maak er een quiche van door de nootjes te vervangen door 2 eieren die je losroert met de cheddar. 

cover-KMM-08-21.png
Een recept uit het boek 'Koken voor een maatje minder' - '- 6 kg in 6 weken'
van Hilde Deweer en Marie Bossuyt
uitgegeven bij Pelckmans/Forte Culinair


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram