Zeg niet RSI maar CANS

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
fibromyalgie.jpg

nieuws Nederlandse artsen en paramedici hebben met elkaar afgesproken het verzamelbegrip RSI (Repetitive Strain Injury) niet meer te gebruiken. RSI is een bekend begrip. De weerstand tegen het gebruik van de term is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Voor patiënten is RSI synoniem aan een vervelende aandoening waar je moeilijk van af komt. Behandelaars zien het begrip als een vergaarbak van aandoeningen van arm, nek en schouder. Er zijn dan ook steeds nieuwe namen en definities geïntroduceerd om klachten in de arm-, nek- en schouderregio beter te beschrijven. De spraakverwarring is hierdoor alleen maar toegenomen.
Het Kenniscentrum AKB, onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, heeft samen met elf medische en paramedische beroepsgroepen consensus bereikt om RSI en andere termen en definities niet meer te gebruiken. Afgesproken is voortaan uit te gaan van het zogenoemde CANS model. CANS staat voor Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder. Het model stelt behandelaars in staat klachten in te delen in specifieke aandoeningen en a-specifieke klachten.
De beroepsgroepen hebben gezamenlijk in totaal 23 aandoeningen ( zoals bijvoorbeeld de tenniselleboog en carpaal tunnelsyndroom) als specifieke CANS kunnen benoemen. Als de klachten niet te diagnosticeren zijn als één van de 23 aandoeningen, spreekt men voortaan van a-specifieke CANS. CANS is daarmee geen nieuwe diagnose. www.kenniscentrumakb.nl.

Lees ook: Alles wat je moet weten over RSI
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram