ad

Kip met tomatenpesto en courgette

Laatst bijgewerkt: maart 2021
123-h-BMM-kip-03-21.jpg

recepten

Een stukje kip van goede kwaliteit is gezond, lijnvriendelijk en licht. Voor wit vlees, zoals kip en kalkoen, zijn er geen aantoonbare negatieve effecten op de gezondheid. En wat meer is, bij de consumptie van wit vlees is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom geeft de Hoge Gezondheidsraad het advies om tweemaal per week gevogelte te eten. 

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de pesto
1 vers knoflookteentje, gesnipperd
2 handjes basilicum (ca. 10 g)
1 el olijfolie extra vierge
1 el pijnboompitten of hazelnoten
40 g kerstomaten
1 klein handje versgeraspte Parmezaanse kaas

Voor de rest
2 kleine kipfilets
12-tal kers(tros)tomaten of 16 honingtomaatjes
Italiaanse kruidenmix
2 el pesto (zie hierboven)
1 courgette
een snufje za'atar
enkele basilicumblaadjes

Bereiding
  • Bak de knoflooksnippers 10 seconden in een koffielepel olie.
  • Doe het basilicum in het hakmolentje en mix eerst met de olie om wat plaats te maken.
  • Doe dan de rest van de ingrediënten erbij, behalve de kaas, mix ze fijn en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Roer de kaas erdoor, dek af en zet koel weg.

  • Kruid de kipfilets met peper en zout. Bak ze rondom in 2 eetlepels olijfolie in een antikleefpan. Zet op hoog vuur om ze mooi te korsten. Bij kipfilets met vel geef je het vel eerst een paar inkervingen voor je de filets bakt.
  • Leg de trostomaatjes errond, bestrooi met Italiaanse kruidenmix en druppel wat olie eroverheen. Laat de tomaatjes rondom wat aanbakken. 
  • Smeer op elke kipfilet (de kant waaraan geen vel zit) een lepel pesto. Zet dan op laag vuur en dek de pan af. De kip kan nu rustig garen met zijn pestolaagje on top.
  • Snijd ondertussen de courgette in lange repen van zo’n halve cm dik. Dep ze droog, wrijf 1 kant in met olijfolie en kruid met peper, zout en za’atar.
  • Gril de courgetterepen mooi bruin: leg ze in een hete grillpan (oliekant in contact met de pan), smeer meteen de andere zijde in met olie, peper, za’atar en zout en druk de courgetterepen goed aan met een vork zodat alle vocht verdampt. Draai ze af en toe om.
  • Leg op elk bord een kipfilet met pesto en werk af met de tomaatjes en courgetterepen. Garneer met een paar basilicumblaadjes.

123-h-BMM-cover-03-21.jpg
Een recept uit het boek 'Een blijvend maatje minder' - 'Byebye jojo in 80 recepten' van Hilde Deweer
Uitgegeven door Pelckmans Uitgevers/Forte Culinair.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub