ad

Tandverzorging bij tieners

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
tieners-lachen.jpg

dossier Cariës
Cariës of tandbederf komt bij tieners minder vaak voor dan vroeger. In de jaren zestig had slechts één twaalfjarige op tien een gaaf gebit; nu zijn er dat aanzienlijk meer. Gezond eten, elke dag poetsen met fluoridehoudende pasta en regelmatig naar de tandarts: het heeft duidelijk resultaat.

Tanderosie
De plaag van cariës lijkt soms voor een andere ingeruild: tanderosie. De glazuurlaag wordt dunner, en de onderliggende gelere laag schemert door. In een verder stadium worden de tanden ook gevoelig. Niet zoet, maar zuur is hier de boosdoener. Niet alleen frisdrank staat hier in het beklaagdenbankje; ook vruchtensappen, bij voorbeeld, gaan niet vrijuit.
Voor afgesleten tandglazuur bestaat geen behandeling.

Slechte adem
Slechte adem is in meer dan 90% van de gevallen een gevolg van niet goed poetsen van het gebit en de tong.

Lees ook: Slechte adem (Halitose)

Orthodontie
Niet bij iedereen staan de tanden van nature mooi in de rij. Tanden kunnen scheef groeien of naar voor staan.
Er zijn vandaag vaste en uitneembare beugels en buitenbeugels. De gemiddelde orthodontische behandeling duurt twee jaar en vraagt een volgehouden inspanning van de drager. De beugel brandschoon houden en regelmatig op controle gaan.

(Sport)ongevallen
Wie aan sport doet zoals boksen of hockey, kan beter een mondbeschermer dragen. Tanden helen niet: de schade aan een tand is onherroepelijk. Wie toch een tand breekt of beschadigt, moet meteen naar de tandarts. Een uitgeslagen tand bewaar je het best vochtig, als het kan in (gekoelde) melk; neem de tand nooit bij de wortel vast!

Tanden bleken
Bleken is een uitweg voor wie niet tevreden is over de kleur van zijn of haar tanden. Het wordt ook alsmaar populairder. Wacht er best mee tot je 18 bent en laat het uitvoeren op een professionele manier.

Lees ook: Bleken van verkleurde tanden

Piercings
Piercings kunnen ernstige ontstekingen veroorzaken en de tanden beschadigen. Vanuit gezondheidsstandpunt absoluut af te raden

Lees ook: Mondpiercings kunnen gevaarlijk zijn

Roken
Van sigaretten verkleuren je tanden, en drugs verhogen de kans op cariës.


bron: Verbond der Vlaamse Tandartsen vzw en de Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub