Zwanger worden met endometriose

123m-zw-zwanger-dokt-medic-27-8.jpg

dossier Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen, meestal in de buikholte, op het buikvlies en de organen in het bekken.

De symptomen en behandeling van endometriose hebben we al in andere artikels aangehaald, maar over het effect op de vruchtbaarheid hebben we het nog niet gehad. Nochtans heeft de ziekte een serieuze impact op de vruchtbaarheid: “De aanwezigheid van endometriose verlaagt de zwangerschapskans tot minder dan 10% per maand”, zo schrijft UZ Leuven op haar website. Endometriose.nl nuanceert: “Geschat wordt dat 60-70% van de vrouwen met endometriose vruchtbaar zijn, spontaan zwanger kunnen worden en kinderen kunnen krijgen. Wel is bekend dat de maandelijkse kans bij vrouwen met endometriose lager is dan bij vrouwen die geen endometriose hebben.”

Veel hangt echter af van hoe ernstig de endometriose is, en waar de endometriose zich bevindt in de buik. “In het algemeen wordt vrouwen met endometriose en die een kinderwens hebben, aangeraden niet te lang te wachten met proberen zwanger te worden”, staat er.
Vruchtbaarheidsproblemen
Zwanger worden met endometriose kan dus wel, maar de kans is groot dat je medische hulp nodig hebt. 
Een operatie

- Bij een laparoscopie of kijkbuisoperatie wordt via de navel een kijkbuis aangebracht in de buikholte om de gynaecologische organen in het bekken te evalueren. Het beeld wordt via een camera, die op de kijkbuis wordt aangebracht, geprojecteerd op een tv-scherm. Als het beeld van het bekken afwijkt van de normale anatomie wordt, met behulp van een energiestraal (CO2 -laser) die doorheen de laparoscoop wordt geleid, het abnormale weefsel uitgesneden om, in de mate van het mogelijke, de normale anatomie te herstellen. Na een laparoscopie ben je normaal gezien na een week weer op de been.

Een openbuikoperatie of laparotomie is iets ingrijpender. Daarbij wordt een snee gemaakt ter hoogte van de bovengrens van het schaamhaar, waarna de gynaecoloog de endometrioseplekken, eventuele cysten en eventuele verklevingen zoveel mogelijk verwijdert en indien nodig schade aan organen (bijvoorbeeld darmen of eierstokken...) wordt hersteld. Soms moet een deel van de eierstok waarin zich een of meerdere chocolade-cysten bevinden, of de hele eierstok worden verwijderd. Voor een laparotomie verblijf je meestal vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis en de herstelperiode is ongeveer drie tot zes weken. 

Door het operatief verwijderen van alle endometriose worden de kansen op een zwangerschap aanzienlijk vergroot. 

- Medisch geassisteerde voortplanting 
Een hormonenbehandeling lijkt geen effect te hebben op de vruchtbaarheid, maar er kan wel geopteerd worden voor een IVF of ICSI-behandeling, waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt, om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten.

We spreken van vruchtbaarheidsproblemen als je na een jaar proberen nog steeds geen positieve zwangerschapstest kreeg.

Bronnen:
http://www.kinderwens.be
https://www.endometriose.nl
https://www.uzleuven.be
https://assets.uzleuven.be
https://vivaneo-ivf.com

Lees ook: Endometriose: 'Menstruatiepijn bij jonge meisjes is niet normaal.'

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram