ad

Ouderwetse spliterwtensoep

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
new_SPLITERWTENSOEP.png

recepten

Ideale winterkost die goed vult en veel gezonde voedingsstoffen bevat. 

Ingrediënten voor 4 personen
100 g gedroogde spilterwten
1 varkenskluif of varkenshammetje (niet gerookt)
2 el slagroom
voor de vinaigrette
azijn, mosterd, olijfolie en fijngehakte peterselie

Bereiding
- Laat de spliterwten een nacht weken in koud water.
- Leg de varkenskluif in een grote soeppan, zet hem onder water en breng aan de kook. Laat een paar minuten borrelen en schep dan eventueel het schuim van het oppervlak. Giet het water weg en vul de pan met vers water. Breng aan de kook en laat het vlees op zo laag mogelijk vuur 4-5 uur sudderen, tot het vlees zo zacht is dat het helemaal uit elkaar valt. 
- Giet de spliterwten af en doe ze in de pan met de kluif en de bouillon. Zorg ervoor dat alles onderstaat. Laat de bouillon 5 minuten flink koken. Draai het vuur laag en laat alles daarna 50 minuten zacht pruttelen, tot de erwten beginnen te barsten.
- Haal de kluif en al het vlees uit de pan. Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer. 
- Roer de slagroom erdoor, proef en breng de soep op smaak met peper en zout.
- Snijd al het vlees van het bot en snijd het in dunne reepjes. 
- Maak een vinaigrette door azijn te mengen met mosterd en daarna met olijfolie. Lepel de vinaigrette over de hamreepjes en schep ze om met wat fijngehakte peterselie.
- Serveer de soep met een schep hamreepjes en vinaigrette en kanpperig brood.

Soep.jpg
Een recept uit het boek 'Van bouillon tot soep - het geheim van fantastische soep op basis van zes eenvoudige bouillons' van Drew Smith, uitgegeven door Manteau.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub