ad

Belg is bang van geestesziekten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
ha,nd-stop.jpg

nieuws Hoewel veel Belgen met geestesziekten kampen, heerst er bij het brede publiek veel onduidelijkheid over deze aandoeningen. Onderzoeksbureau IPSOS peilde op vraag van Janssen-Cilag naar wat de Belg weet van geestesziekten.

Op haast alle vragen bleef zowat de helft van de respondenten het antwoord schuldig. Nog eens ruim de helft ziet geestesziekten anders dan ze werkelijk zijn. Slechts 1 Belg op 10 heeft een notie van de frequentie van psychosen, terwijl toch 1 Belg op 100 kampt met wanen en/of hallucinaties. Gevraagd naar wat men weet over schizofrenie, een ziekte die zich kenmerkt door psychosen, antwoordt meer dan 1 Belg op 3 dat schizofrenie een gespleten persoonlijkheid is. Wat volledig foutief is. Bijna de helft van de Belgen hebben geen idee wat de oorzaak is van schizofrenie. Schizofrenie is een geestesziekte met duidelijk aangetoonde afwijkingen in de structuur en het functoneren van de hersenen, waardoor men contact verliest met de realiteit door verstoring van de waarneming (wanen en hallucinaties), het denken en/of het gedrag.
Een derde (29%) van de Belgen meent dat mensen met ernstige psychiatrische problemen niet normaal kunnen functioneren. Op de vraag of men actief of reactief zou reageren als men geconfronteerd zou worden met een psychiatrisch probleem, zegt 30% alles te willen weten over psychosen om de persoon in kwestie zo goed mogelijk te kunnen begrijpen en te helpen.
17% van de Belgen denkt dat schizofrenie niet behandelbaar is. Gelukkig weet een zelfde percentage dat dit wél het geval is. Waar in het verleden het verbeteren van de symptomen‚ het streefdoel van de behandeling was, kunnen patiënten vandaag dankzij aangepaste therapeutische modellen en nieuwe geneesmiddelen, een nagenoeg normaal leven leiden.
Volgens prof. Peuskens van het psychiatrisch ziekenhuis St Jozef in Kortenberg is een grote informatiecampagne nodig om geestesziekten vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

zie ook artikel : Schizofrenie
ad


pub