Noodpil wordt gratis, maar wanneer gebruik je ze?

123-pil-buik-5-12.jpg

nieuws

De noodpil, vaak nog misleidend de morning-afterpil genoemd, wordt volledig gratis voor iedereen. Tot nu toe was dat enkel het geval voor jongeren onder de 21 jaar, maar die leeftijdsgrens wordt geschrapt. Dat wil echter niet zeggen dat je de noodpil kan gebruiken als je gangbare bescherming, want dan is de kans groot dat je toch een keer zwanger raakt. 

Het kosteloos maken van de noodpil maakt deel uit van een bredere maatregel van de regering, waarbij ook anticonceptiemiddelen gratis worden voor vrouwen tot 25 jaar – in plaats van tot 21 jaar zoals nu. De maatregel moet nog bevestigd worden door de Raad van State, maar zou normaal ingaan op 1 april.

Zo snel mogelijk

De term morning-afterpil stamt nog uit de tijd dat noodanticonceptie maar effect had tot één dag na de onbeschermde seks, maar de huidige noodpillen kan je langer nemen. De klassieke noodpil, met het hormoon progestageen, kan je innemen tot 3 dagen. Er bestaat ook de EllaOne noodpil, met de stof ulipristalacetaat, die effect heeft tot 5 dagen na het vrijen. 

Maar je neemt de noodpillen wel liefst zo snel mogelijk in en best binnen de 12 uur na het risicocontact, omdat ze dan het doeltreffendst zijn. De EllaOne is iets betrouwbaarder dan  de klassieke noodpil. Bij de klassieke noodpil is er zo’n 2,2% kans dat je toch zwanger wordt als je ze binnen de maximale termijn neemt, bij de EllaOne 1,3%. 

Enkel bij uitzondering

In ieder geval zijn noodpillen minder effectief dan voorbehoedsmiddelen, dus het is veel veiliger om te kiezen voor bijvoorbeeld de pil, condooms, een spiraaltje, een vaginale ring of de prikpil. Hier vind je een handig overzicht van de verschillende anticonceptiemiddelen. De noodpil biedt ook geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), waarvoor je een condoom nodig hebt. 

Zoals de naam duidelijk maakt, neem je de noodpil dus best enkel in nood, het moet een uitzondering blijven. Maar het is zeker ook niets om je voor te schamen. Vrijen is geen exacte wetenschap en er kan altijd iets fout lopen met voorbehoedsmiddelen, zoals wanneer een condoom scheurt of je de pil bent vergeten nemen.
Wees ook niet bang, de noodpil heeft geen enkele invloed op je vruchtbaarheid en de huidige versies geven weinig bijwerkingen. Er bestaat trouwens ook een alternatief, je kan eveneens tot 5 dagen na het onveilige seksueel contact een noodspiraal (koperspiraal) laten plaatsen door een huisarts of gynaecoloog.

Lees ook: De noodpil of morning-afterpil

Bronnen:
www.allesoverseks.be
www.belga.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram