Help mee de broodnodige mondmaskers voor zorgverleners maken via maakjemondmasker.be

Laatst bijgewerkt: maart 2020
safe_image.png

nieuws Om het tekort aan mondmaskers voor de zorgsector aan te pakken, wordt maakjemondmasker.be gelanceerd. Op deze site vind je het correcte patroon en handleiding om de broodnodige mondmaskers te naaien, nagekeken door spoedartsen en virologen. Er circuleerden eerder al patronen, maar deze zijn minder getest en dus minder of zelfs helemaal niet veilig. Dit burgerinitiatief roept iedereen op om aan de slag te gaan onder het motto: ‘wij laten onze zorgverleners niet stikken’. Meer info, instructies en hoe de mondmaskers opgehaald worden, is te vinden op maakjemondmasker.be.

Waarom maakjemondmasker.be? 
In de strijd tegen Covid19 komt de voorraad chirurgische mondmaskers van de Belgische zorgverleners in het gedrang. Onder ‘zorgverleners’ verstaan we het ziekenhuispersoneel dat zich buiten moet begeven, onze dokters, apothekers, brandweer, politie, … en alle andere personen die zich vandaag op straat moeten begeven. Maakjemondmasker.be is een initiatief waarbij iedereen onze zorgverleners én zichzelf kan helpen beschermen door zelf een back-up aan mondmaskers te maken. Op die manier zorgen we samen ervoor dat de mondmaskers van de hoogste chirurgische kwaliteit bij het medisch personeel in de ziekenhuizen blijft.

Hoe begin je eraan?  
  • Ga naar maakjemondmasker.be voor de hygiëne maaktips, het patroon en de handleiding.
  • Katoen is het beste materiaal voor een zelfgemaakt herbruikbaar mondmasker. Deze stof vangt vochtpartikels op en houdt zo het virus zo veel mogelijk tegen. De drager beschermt zo vooral zijn omgeving. Na het wassen op 90 °C met wasmiddel zijn deze mondmaskers herbruikbaar. Ziekenhuizen kunnen deze katoenen mondmaskers ook makkelijk en snel virusvrij maken bij ontvangst.
  • Volg strict de hygiënische maaktips die op maakjemondmasker.be staan om de maskers te maken
  • Was je handen zo vaak mogelijk. Stop de mondmaskers in een afsluitbare zak (bv diepvrieszakjes). 
  • Er wordt hard gewerkt aan een leveroptie (van stoffen aan huis) en afhaaloptie (van pakketten aan huis), voor wie meewerkt. Breng ze dus niet zelf naar een ziekenhuis. 
  • Ook je gekochte mondmaskers kun je dan meegeven.

De maskers zijn ook zeer nuttig voor wie ziek is en thuis zit. Stuur ze dus zeker op naar de zorgverleners en de zieken die hier baat bij hebben.  Verder vind je op de site naast het patroon en stappenplan ook allerhande tips om goed geïnformeerd aan de slag te gaan! 


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram