Rood vlees en vleeswaren verhogen kans op darmkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
vlees-stukken.jpg

nieuws Mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten hebben meer kans op darmkanker. Het eten van vis verlaagt de kans op darmkanker. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).
Voor personen die per dag gewoonlijk 160 gram of meer rood vlees en vleeswaren eten bedraagt het risico om binnen 10 jaar deze vorm van kanker te krijgen 1,7 procent. Voor deelnemers, die gewoonlijk minder dan 20 gram per dag eten (eens per week of minder) bedraagt dit risico 1,3 procent. Dit betekent dat mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten 35 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van darmkanker.
Voor mensen die gewoonlijk minder dan 20 gram vis per dag eten (minder dan eens per week een portie vis) is het risico op darmkanker in 10 jaar 1,9 procent. Vergelijkbaar met deelnemers die gewoonlijk 80 gram of meer per dag eten (ten minste om de dag een portie vis) is dit risico 1,3 procent.
Er is geen relatie gevonden met consumptie van kip- en ander gevogelte. De relaties met vis en vlees zijn onafhankelijk van het verlaagde risico op darmkanker bij een hoge vezelconsumptie.

zie ook artikel : 1 tot 2 maal per week vis: de aanbeveling houdt stand.


bron: Journal of National Cancer Institute, juni 2005



pub