Wetenschappers ontdekken nog een nadeel van rood vlees

nieuws Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verschenen in oktober vorig jaar, blijkt dat rood vlees ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is. Nu beweert een nieuwe studie, geleid door de universiteit van Glasgow, dat er nog een bijkomend nadeel is. Het product zou ons lichaam sneller doen verouderen. Dat staat in het vakblad Aging.

Een team wetenschappers, verbonden aan het Britse Institute of Cancer Sciences en het Zweedse Karolinska Institutet, werkte mee aan de studie van de universiteit van Glasgow. De vorsers concluderen op basis van persoonsgegevens dat het eten van te veel rood vlees en te weinig groenten en fruit de biologische leeftijd van het lichaam kan verhogen. Dat effect zou gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Concreet veroorzaakt de consumptie van rood vlees, in combinatie met een slecht eetpatroon, een gematigde stijging van de serumfosfaatspiegels. Dat leidt ertoe dat je biologische leeftijd omhoog gaat. Vooral mannen uit armere bevolkingsgroepen zijn vatbaar voor dit fenomeen. Bij hen ontdekten de vorsers een link tussen een hoog fosfaatgehalte en een verminderde nierfunctie.

“De gegevens uit deze studie leveren het bewijs dat er een verband is tussen een hoge inname van fosfaat en leeftijdsgebonden morbiditeit gebonden aan de sociaal-economische status”, zegt hoofdonderzoeker Paul Shiels. “Onze bevindingen tonen aan dat een verhoogde consumptie van rood vlees negatieve gevolgen heeft voor mannen uit een lagere sociale klasse, die vaak al een slecht eetpatroon hebben en minder groenten en fruit eten dan aanbevolen.”

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram