Rode biet en koolrabi in zoutkorst

Laatst bijgewerkt: juli 2019
123-koolrabi-groent-07-19.jpg

recepten

Ben je ook zo'n fan van een gezellige BBQ?
Vergeet voor een keer de traditionele slaatjes en sidedishes en verras je gasten met deze pure en originele smaakbommetjes. 
Waanzinnig lekker, weinig werk en je hebt maar 5 ingrediënten nodig, peper en water niet meegerekend. 

Ingrediënten
1 rode biet
1 koolrabi
preischeuten
500 g zout
1 kg bloem type 45 of tarwebloem
500 ml water 
zwarte peper

Bereiding
- Voor het zoutdeeg: meng het zout met de bloem en het water (het water kan je ook vervangen door bier of wijn) tot een kleverig deeg. 
- Was de rode biet en de koolrabi goed af en laat ze in de schil. 
- Deel het zoutdeeg in twee en gebruik het om beide knollen in te pakken. Leg wat deeg wat opzij om eventuele scheuren te dichten.
- Plaats de bollen in het open vuur of op een hete barbecue.
Op het open vuur moet je ervoor zorgen dat ze langs alle kanten evenveel warmte krijgen. Leg ze gerust even vol in het vuur, maar let erop dat er geen scheuren in komen. Dicht eventuele scheuren met wat deeg.
- Op het open vuur zijn je bereidingen na een uur klaar. Op de BBQ bij een temperatuur van 150 °C moet je rekenen op een anderhalf uur. Als je wilt dat je knollen een rooksmaak hebben, geef je ze in het begin flink wat rook alvorens de korst te laten uitharden.
- Breek de zoutkorst van de biet open. Haal de biet uit de schil (die is door de zoutkorst niet meer bruikbaar) en snijd hem in blokjes van ongeveer een halve centimeter. 
- Snijd een kapje van de korst van de koolrabi aan de bovenkant, zoals je met een zachtgekookt eitje zou doen. Hol de koolrabi uit met een parisiennelepeltje of een koffielepeltje. Het vruchtvlees van de koolrabi snijd je even fijn als dat van de biet.
- Meng beide soorten blokjes onder elkaar met wat zwarte peper. Doe ze terug in de uitgeholde koolrabi en werk af met

Een gerecht uit het boek 'Zout op het vuur - Buiten koken met Nick & Kevin'
Auteurs: Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers
Uitgegeven door Uitgeverij Angèle/Standaard Uitgeverij NV
Verkoopprijs: 19,99 euro


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 15/07/2019


pub