Tomatentaart met feta en lente-ui

Laatst bijgewerkt: juni 2019
123-h-tomaat-taart-feta-07-19.jpg

recepten

Een lauwe tomatentaart is ideaal als zomers hapje of als lunch met een fris slaatje erbij. En aangezien er geen room en ei aan te pas komen, is deze taart calorievriendelijker en minder zwaar dan een quiche.
Je kunt ze ook vooraf bereiden en vlak voor het serveren licht opwarmen, maar dan wordt het deeg wel wat slap.

De tomaat behandelen en eten we als groente hoewel ze botanisch gezien eigenlijk een vrucht is. Het is een dankbare en heerlijk sappige rode bol, die zich zowel in koude als warme gerechten laat verwerken, en waarvan talloze variëteiten bestaan: coeur de boeuf, San Marzano, vleestomaat, kerstomaat, trostomaat... 
Deze taart wordt gemaakt met San Marzano en vraagt niet meer dan een kwartier werk. 
 
Ingrediënten 
1 pak bladerdeeg
2 à 3 San Marzano tomaten
½ pot kruidenkaas met feta en komkommer (type philadelphia)
½ pak feta
1 lente-ui
pastakruiden
peper en een snufje fleur de sel
olijfolie
gescheurde basilicumblaadjes als garnituur

Bereiding 
- Rol het bladerdeeg open en snijd het overtollig papier weg. 
- Leg het deeg op een bakplaat en prik het tot op 1 cm van de rand goed in met een vork. 
- Smeer het deeg helemaal in met de kruidenkaas en beleg het met schijfjes tomaat. 
- Strooi er peper en een klein beetje zout over.
- Verbrokkel de feta erover en strooi de versnipperde lente-ui erover.
- Kruid met een snufje pastakruiden en besprenkel met olijfolie. 
- Bak de taart 20 à 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180 °C. Gebruik de functie boven- en onderwarmte om de korst goed krokant te krijgen.
- Garneer met basilicum. 

San Marzano en Romatomaat
De San Marzano en Romatomaat – die laatste wordt vaak als een hybride van de San Marzano beschouwd - zijn zeer smaakvolle langwerpige Italiaanse tomaten die zich uitstekend lenen voor soepen en sauzen, en die we vooral kennen van de ingeblikte al dan niet gepelde tomaten.
Ze hebben dikker en voller vruchtvlees, ze bevatten minder vocht en zaden en ze hebben een sterkere smaak dan de andere tomatenrassen.
Ze doen het ook goed in salades en zijn een prima basis voor zongedroogde tomaten. Ook voor op pizza of bladerdeeg is deze soort de beste keuze omdat ze weinig sap bevat waardoor het deeg mooi droog blijft.
De San Marzano tomaten zijn afkomstig uit Zuid-Italië en hebben een D.O.P. label (beschermde oorsprongsbenaming). 


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 08/07/2019


pub