Het stuifmeelseizoen van grassen is bezig

123_stuifmeel_allergie_gras_hooikoorts_2019.jpg

nieuws

Het nationaal surveillancenetwerk van Sciensano kondigt het begin van het graspollenseizoen aan. Sinds enige tijd nemen de concentraties geleidelijk aan toe, wat het begin van de belangrijkste allergieverwekkende golf van het jaar voorspelt.

Ongeveer 1 op de 6 Belgen is allergisch voor grassenstuifmeel. Er zijn meer dan honderd soorten van deze kruidachtige planten die heel vaak in open ruimten, in weiden of in wegbermen worden aangetroffen. Hun bloeiperiode begint gemiddeld medio mei (zoals de pollenkalender op www.airallergy.be illustreert) en is vaak erg lang (gemiddeld twee maanden) vanwege het grote aantal verschillende soorten, waarvan de bloeiperiodes mekaar opvolgen.

Dit jaar werden de eerste grassenstuifmeelkorrels al eind april gemeten maar sinds begin mei zijn de hoeveelheden geleidelijk aan regelmatiger geworden. Typisch voor het grassenstuifmeel is dat sommige bijzonder gevoelige mensen reeds symptomen kunnen ervaren, hoewel ze alleen aan zeer lage niveaus werden blootgesteld.

Wat te doen in geval van symptomen?
Een stuifmeelallergie is een chronische ziekte waarbij de diagnose moet gesteld worden door een arts.

De typische klinische symptomen zijn:
Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen
Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen
verlies van smaak- en reukzin, lopende neus, en in sommige gevallen jeuk achterin de mond of in de keel

De symptomen zijn gemakkelijk te verwarren met deze van andere ziektes (verkoudheid enz.) en het fenomeen kan complex worden in geval van polyallergieën (bv. allergie voor zowel gras als berk) of kruisallergieën. De grassenstuifmeelallergie kan in sommige gevallen gepaard gaan met voedselallergieën, vanwege de aanwezigheid van vergelijkbare allergenen in sommige producten. Voorbeelden zijn meloenen, tomaten en sinaasappelen.

Hoe de ongemakken beperken en niesbuien verlichten?
Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts
Reinig uw neus met fysiologisch water
Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht
Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
Droog de was niet buiten
Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
Een verblijf aan de kust wordt aanbevolen aan mensen met een stuifmeelallergie, aangezien de hoeveelheden stuifmeel in de lucht er in het algemeen lager liggen
Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be

Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram